Extra, Opinie, Zorg

Heel wat kwaliteit, die jarenlang in de zorgsector werd opgebouwd, dreigt verloren te gaan

viralfilm foto‘Als de informele zorg meer en meer de professionele zorg moet vervangen, dan schuift de overheid één van haar kerntaken van zich af’, schrijven Bieke Verlinden en Mario Vanhaeren naar aanleiding van de Dag van de Zorg.

Dit opiniestuk verscheen op knack.be

Continue reading

Extra, In de pers

600.000 euro voor uitbreiding KinderKuren

kinderkurenKinderKuren, activiteiten in Leuven tijdens naschoolse kinderopvang, heeft haar tweede schooljaar ingezet met een uitgebreid aanbod. “Leuven is de eerste centrumstad die op deze schaal inzet op kwaliteitsvolle opvang”, zegt schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden (sp.a).

Bij veel ouders zijn werk- en schooluren niet op elkaar afgestemd. Daarom rekenen ouders op goede kinderopvang om hun gezinsleven geregeld te krijgen. De stad Leuven is zich bewust van die problematiek en investeert in project KinderKuren. “Ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat hun kind een fijne tijd beleeft in een warme en stimulerende omgeving”, zegt schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani (sp.a). “Daarom wordt schoolse kinderopvang in Leuven door de stad betaald. Voor veel scholen is het immers niet eenvoudig om zelf opvang te organiseren.”

Extra

Leuven lanceert campagne tegen ‘indrinken op kot’

_p4a3504

 

 

 

 

 

De traditionele sensibiliseringscampagne tegen uitgaansoverlast die elke oktober in Leuven gelanceerd wordt, focust dit jaar op het ‘indrinken op kot’, waarbij studenten in groep op kot al veel alcohol consumeren vooraleer ze op stap gaan. De campagne gaat uit van de KU Leuven, hogeschool UCLL, stad Leuven, lokale politie en studentenkoepel LOKO.

Ook het ‘indrinken op kot’ geeft regelmatig aanleiding tot overlast, klinkt het. Er is ten eerste de overlast voor andere kotgenoten en buurtbewoners van het kot waar men drinkt. Wanneer de betrokken studenten zich vervolgens naar het centrum begeven, gaat dit vaak ook gepaard met geluidsoverlast. Een derde soort overlast ondervinden de caféuitbaters als ze geconfronteerd worden met dronken studenten.

Continue reading

Extra

Huiskamerfestival laat mensen zich verbonden voelen met elkaar

Een tiental gezinnen is op 11 september gastheer van de eerste editie van Do Remy, een huiskamerfestival met artiesten uit Wijgmaal. Het initiatief kadert in het ‘Kom Op Voor Je Wijk’-project van de stad Leuven.

Wat hebben The Herfsts, Noémie Schellens en Kobe Baeyens, Luka, Frimout, Zeester, Beersmans&Monserez, Phillibustas, Martin Valcke en Baz gemeen? Behalve dat het muzikanten zijn, wonen ze in of zijn ze afkomstig van Wijgmaal en spelen ze op de eerste editie van Do Remy, het huiskamerfestival van en voor inwoners van de Leuvense deelgemeente.

“Na eerdere huiskamerconcerten onder vrienden en/of buren hadden we zin om de dynamiek in Wijgmaal te stimuleren met een bescheiden, maar groots evenement, met veel verscheidenheid”, zegt medeorganisator en bewoner Peter Verluyten (45). “In de straten willen we het gevoel opwekken dat we samen iets doen. Door de polarisering van de samenleving zijn we het nieuwe middenveld dat opstaat.” Op het programma staat onder andere pop, rock, cabaret, hiphop en klassiek.

Het gloednieuwe festival past in het ‘Kom Op Voor Je Wijk’-project van de stad Leuven. “Er werden al zo’n tachtig kleine en grote projecten gerealiseerd”, zegt schepen Bieke Verlinden (SP.A). “Vaak houdt zo’n project een fysieke ingreep in, zoals de aanleg van een petanquebaan of zitgelegenheid. Een buurtbarbecue is ook populair. Maar de mooiste dingen die kunnen worden gerealiseerd zijn sociaal-culturele activiteiten, zoals een verjaardagskalender en talentenproject.”

Lokaal talent

“Do Remy is een van de grotere ‘Kom Op Voor Je Wijk’-­initiatieven waar verbondenheid centraal staat en waar men elkaar kan ontmoeten, en dan vooral op een andere manier”, vervolgt Verlinden. “Het initiatief heeft alles in zich om die lijn verder uit te zetten en er een groots Wijgmaals verhaal aan te koppelen. Wat hier staat te gebeuren, is best wel knap.” De stad Leuven trekt voor Do Remy 1.700 euro uit.

Naast de bekende namen pakt Do Remy uit met jong lokaal talent. “Luka is een meisje van vijftien. Ze trad al op tijdens de Wijgmaalse feesten. Onder leiding van een van de mannen van Voice Male bouwt ze aan haar muzikale carrière. Do Remy is een mooi moment om haar voor te stellen aan het publiek. Zeester en Baz kunnen door het grote muzikale aanbod niet overal terecht en kunnen bij ons wel hun ding doen. Ook The Herfsts staan aan het begin van een mooie carrière. Recent hebben ze getekend bij Live Nation”, aldus Danny Theuwis (44) van Do Remy.

Festivalgangers kunnen op 11 september tussen 14 en 18 uur genieten van maximum vijf intimistische concerten. Per optreden betaal je 3 euro entree. Kinderen tot 12 jaar genieten gratis.

www.do-remy.be of www.leuven.be/komopvoorjewijk.

ALAIN TRAPPENIERS

Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland, Ma. 22 Aug. 2016
Extra, In de pers

Stad Leuven presenteert ‘Masterplan Kinderopvang’

bieke kinderopavngStad Leuven heeft een ambitieus masterplan klaar om tegemoet te komen aan de hoge nood aan kinderopvang bij haar inwoners.

Er klinkt op zijn zachtst gezegd boeiende toekomstmuziek in het landschap van de Leuvense kinderopvang. “Een begrotingsopmaak is de ideale gelegenheid om de gerichte beleidskeuzes te bevestigen en versterken”, vertelt Bieke Verlinden. “Een speerpunt in mijn beleid is om, in lijn met de sociale functie van de stad, tegemoet te komen aan de noden van onze inwoners en voldoende, betaalbare en kwalitatieve kinderopvang te verzekeren voor elk kind.” 

Continue reading