top of page

Performances met de luier aan: PIEP brengt nu ook cultuur naar kindercrèches

De stad Leuven gaat via hun cultuuraanbod voor jonge kinderen PIEP dit najaar voor het eerst ook artistieke performances in het kinderdagverblijf zelf organiseren.

 

In Leuven zit cultuur voor de allerkleinsten sinds de opstart van 'PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten' in 2015 overduidelijk in de lift. “Tickets voor PIEP-voorstellingen vliegen razendsnel de deur uit”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort (SP.A). “Daarom breiden we het aanbod voortdurend uit, zodat ook late beslissers de kans krijgen om een voorstelling mee te pikken. Ieder kind kan zo van jongs af aan proeven van dans, theater, circus, poppenspel, klassieke muziek, jazz, wereldmuziek, workshops, installaties of vertellingen.”

Drempel verlagen

Maar hoewel alsmaar meer jonge gezinnen hun weg vinden naar de Leuvense cultuurhuizen voelt nog niet iedereen zich daar zomaar thuis. “Om die drempel te verlagen, pakken we met PIEP dit najaar uit met 'kleine prikkels': korte, artistieke performances voor baby's en peuters door echte kunstenaars in het kinderdagverblijf of de gezinswerking zelf”, zegt schepen van Zorg Bieke Verlinden (SP.A). Het idee daarvoor komt uit Nederland bij het Amsterdamse kunstenaarscollectief 'Kleintjekunst' dat ruim tien jaar ervaring heeft met het performen voor baby's en peuters. PIEP gaat nu samenwerken met 'Artforum, Kunst met Kinderen en Jongeren'. De kunstenaars van Artforum waren al gewend om te werken met kleuters vanaf vier jaar. Zij werkten afgelopen zomer elk vanuit hun eigen artistieke discipline een kleine prikkel uit. Kinderdagverblijf Wigwam in Kessel-Lo testte het al uit, met succes. Vanaf nu kunnen kinderdagverblijven, gezinswerkingen en instapklasjes zelf zo'n performance in huis halen

 

 

Het Nieuwsblad, 7 september 2019

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page