top of page

Baby's en peuters hebben voortaan eigen snoezelruimte

In kinderdagverblijf De Girafant is een eerste Leuvense snoezelruimte voor baby's en peuters geopend. Daar kunnen ouders van kinderen met een moeilijke start terecht.

 

Een snoezelruimte is een plek waar mensen tot rust kunnen komen. Mensen met een beperking kunnen er bijvoorbeeld prikkels krijgen om het leren te stimuleren. In Leuven zijn al instellingen met zo'n ruimte, zoals buurtwerk 't Lampeke. Een ruimte waar ook baby's en peuters terechtkunnen, was er nog niet.

“Samen spelen, communiceren, ontdekken en bewegen, dat doen we in het kinderdagverblijf op elk moment van de dag”, zegt Veerle Callens, diensthoofd van de kinderdagverblijven van Zorg Leuven. “Maar voor een klein groepje in de snoezelruimte is daar meer tijd en ruimte voor. We zien ook dat snoezelen de band tussen kind en begeleider en tussen de kinderen onderling versterkt.”

Waterbed

In de snoezelruimte is een box gebouwd met rustgevende elementen zoals een waterbed dat beweegt op muziek, een kleurrijke buis met borrelende belletjes en een kleurenspel op het plafond. Daarnaast is er een ruimte met een speciale speelmat en ander materiaal waarmee kinderen dingen kunnen ontdekken en hun eigen kleur- of tastzin leren gebruiken.

“De snoezelruimte zal gebruikt worden voor kinderen van de Girafant zelf, maar ook andere Leuvense gezinnen zijn hier welkom”, zegt inclusiecoach Eva Mertens. “We merken nu al interesse vanuit Gasthuisberg en kinesisten om kinderen met een moeilijke start hier op bezoek te laten komen. Gezinnen krijgen bij hun eerste bezoek uitleg van een begeleider. Bij een volgend bezoek kunnen de ouders zelf met hun baby of peuter op ontdekking.”

Schepen Bieke Verlinden (SP.A) is verheugd dat deze snoezelruimte toegankelijk is voor iedereen. “Ik hoop dat ze kan bijdragen aan de bekendheid van inclusieve kinderopvang in Leuven”, zegt ze. “Want alle kinderen hebben recht op een plekje in de opvang.”

Ook in het nieuwe kinderdagverblijf van Zorg Leuven, dat gebouwd wordt aan de site Edouard Remy, zal een kleine snoezelruimte ingericht worden. 

016 24 81 24 of cik@leuven.bed

Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland, hsb, do. 06 dec. 2018, Pagina 4
bottom of page