OVER MEZELF

Voor een kindvriendelijke en zorgzame stad

Als moeder van twee jonge kinderen vind ik het heel belangrijk dat Leuven een kindvriendelijke stad is. Een stad waar onze jongste inwoners veilig kunnen spelen en ontdekken en ondersteund kunnen opgroeien. Met alle kansen en veerkracht die ze nodig hebben voor de toekomst. Dat begint bij goede kinderopvang voor elk kind. Met mijn Masterplan kinderopvang zorgde ik voor 120 extra kinderopvangplaatsen in Leuven, gefinancierd door de stad. Kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid voor iedereen stonden voorop. Zo werkte ik de problematische wachtlijsten die er waren vrijwel volledig weg.

Ons innovatief kinderopvangbeleid won de Gouden Kinderschoen van het VVSG.

Ook weet ik dat voor veel ouders werk- en schooluren niet op elkaar afgestemd zijn. Ouders moeten met een gerust hart hun kinderen naar de opvang kunnen laten gaan en erop  vertrouwen dat ze een fijne tijd beleven in een stimulerende omgeving. Daarom wordt schoolse kinderopvang in Leuven door de stad betaald via KinderKuren. De kinderen kunnen in de opvang proeven van meer dan 250 boeiende activiteiten. Door extra te investeren in kinderopvang zorgden we ervoor dat de opvangprijs niet omhoog ging. We willen immers álle kinderen, zonder uitzondering, de kans geven te spelen, bij te leren en zich te ontplooien. We nemen als stad het opvangpersoneel op school over en vullen ook aan met extra personeel. Zo bouwen we aan een stevig pedagogisch project waar elk kind met heel eigen talenten telt. 

Ook Kinderkuren is ondertussen genomineerd voor de Gouden Kinderschoen. 

Voor een gezonde, ecologische en vooruitstrevende stad

Vanuit mijn ervaring als jonge ouder in de stad kwam ik met verschillende initiatieven, zoals de Leuvense stadsbuggy die je ondertussen al op 5 buggypunten gratis kan ontlenen voor een bezoek aan de stad. De gratis buggy voor publiek gebruik was een instant succes en een echte troef voor zowel de middenstand als de kinderen en ouders die de stad bezoeken. Met Buggypunt vangt Leuven drie vliegen in een klap: ouders kunnen nu gemakkelijker hun steentje bijdragen aan duurzame mobiliteit en dus aan een klimaatneutrale stad; we stimuleren beweging en maken zo werk van onze ambitie om een gezonde stad te zijn; en ten slotte profileren we ons als een gezinsstad waarin ouders ondersteund worden en kinderen een zichtbare plaats hebben in de samenleving.

Onze stadsbuggy won de Vlaamse Ecodesignprijs.

Voor een warme en luisterende stad 

Als Leuvenaar ben ik ook deel van een buurt en hou ik ervan mijn buren te leren kennen. Met het stadsproject Kom op voor je wijk stimuleren we ontmoeting en contact tussen buren en laten de Leuvenaars zelf aan de slag gaan met het openbaar domein van onze stad. Ik liet daarom in 2016 de budgetten voor Kom op voor je wijk verdubbelen, zodat nog meer inwoners hun ideeën kunnen waarmaken. Want wie weet beter wat de buurt nodig heeft dan de Leuvenaars zelf? Zo verscheen er al overal in de stad straatmeubilair, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten om een praatje te slaan. Buren werken samen in buurtmoestuinen en geven een feest met de oogst, planten extra bomen in de straat of fleuren gevels op met prachtige muurschilderingen. Je kan het zo mooi niet bedenken of Leuvenaars gingen er via Kom op voor je wijk al mee aan de slag. Die kleine ontmoetingen brengen de stad bijeen.

Ook aandacht voor rouw en verlies vind ik heel erg belangrijk. Zo nam ik het initiatief om in Leuven Wereldlichtjesdag te organiseren en beslisten we kindertheater over die thema's te maken op de stafbegraafplaats zelf.

Voor een duidelijke visie en uitgesproken opinie

Vanuit een kritische blik en vanuit mijn ervaringen als schepen in Leuven, schrijf ik regelmatig opiniestukken over allerlei maatschappelijke thema’s die mij na aan het hart liggen. Eén van mijn grote speerpunten is de organisatie van onze zorgsector. Over dat thema lanceerde ik, samen met de Socialistische Gemeenschappelijke Actie, begin 2017 een grote nationale campagne: #ookmijnzorg.

Van een Leuvenaar met een hart voor de stad

Ik ben geboren en opgegroeid in Leuven. Ook na mijn jeugdjaren, behaalde ik er als student mijn kandidaturen psychologie aan de KU Leuven. Na een korte uitstap om Recht en Politiek te studeren aan de KUB, rondde ik in Leuven mijn rechtenstudies af. Die studies combineerde ik als werkstudent steeds met jobs in het STUKcafé, Studio Filmtheaters, Danone en als administratief medewerker op een advocatenkantoor. In 2006 werd ik – als lid van de Jongsocialisten – gevraagd om de lokale lijst te versterken en werd verkozen als gemeenteraadslid. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd ik opnieuw verkozen en ging ik - na af te zwaaien bij mijn job op de personeelsdienst van het hoofdkantoor van AVEVE - met veel goesting en ambitie aan de slag als schepen, bevoegd voor sociale zaken, werk en studentenzaken.

 

Sinds de verkiezingen van 2018 ben ik opnieuw aan de slag als schepen en voorzitter van het Bijzonder Comité (OCMW). Mijn bevoegdheden in deze legislatuur zijn Zorg en Welzijn, Wijkwerking en Begraafplaatsen.