top of page

Bezoek eens een kerstmarkt... in de stadsbib

Wie dit weekend graag een ietwat bijzondere kerstmarkt bezoekt, kan terecht in de bib in Tweebronnen. Door het grote succes van de pop-upwinkel 'People made, echt waar!', zal de bib haar kerstmarkt volledig wijden aan de producten uit de sociale economie en arbeidszorginitiatieven.

 

"Dag in dag uit gaan heel wat organisaties aan de slag met mensen die moeilijk werk vinden of nood hebben aan een zinvolle dagbesteding", zegt BiekeVerlinden, schepen van Werk (sp.a). "Sociale economie biedt hen de kans om zich te herscholen en hun talenten te ontwikkelen. Werk op maat, een nieuwe start in het (beroeps)leven, een zinvolle activiteit: daar staat de verenigde sociale economie voor." Het resultaat: unieke producten en diensten voor het grote publiek.

In het voorjaar al lanceerde de stad 'People made, echt waar!'. "De eerste winkel opende in de Diestsestraat. Gedurende de hele maand maart gingen meer dan 2.500 handgemaakte producten van verschillende organisaties over de toonbank en kwamen er bijna 1.000 klanten over de vloer. Kortom: het was een groot succes", zegt Khadidja Ali Haimoud van Spitsregio Leuven.

Ontmoetingsplaats

Met deze kerstspecial in de bibliotheek Tweebronnen gaan de organisatoren nog een stapje verder. "We verkopen de producten van de twintig deelnemende organisaties in een ongewone setting, tussen de boeken. De kerstmarkt vindt plaats in onze stadsbibliotheek, waardoor ook de rol van de Bib Leuven als ontmoetingsplaats volop wordt ingevuld," vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Workshops

Bezoekers kunnen er snuisteren tussen wenskaarten, juwelen, keramiek, zeep, en tassen gemaakt van gerecycleerde spandoeken. Een tochtje maken in de fietstaxi van 't Lampeke of meedoen met een workshop kaarsen versieren, kan ook. Sommige organisaties verwennen je met lekkers uit eigen keuken in het kerstcafé. Ondertussen kunnen de kinderen zich in de creahoek uitleven.

De opbrengsten van de kerstmarkt gaan naar de twintig deelnemende organisaties. "Je koopt dus niet alleen een origineel geschenk, je geeft mensen ook een zinvolle dagbesteding en arbeids- en opleidingskansen. Ondertussen ontdek je een uitgezochte verzameling boeken rond kerst, feestelijk koken, winters knutselen en nog veel meer", aldus de organisatie.

De 'People Made' kerstspecial vindt plaats op zaterdag 8 december in de Tweebronnenbibliotheek in de Rijschoolstraat van 10 tot 16.30 uur.

Het Laatste Nieuws/Leuven-Brabant, Za. 08 Dec. 2018, Pagina 43, ANDREAS DE PRYCKER 
bottom of page