top of page

De Leuvense boekentillen

Een boekentil is een ruilkastje waar buurtbewoners boeken of tijdschriften kunnen uitnemen, nadien terugplaatsen of een ander boek in de plaats zetten. Zo krijgen de boeken een tweede leven én ontstaat een nieuwe, fijne ontmoetingsplek in de buurt.

Idee en vervaardiging

De boekentillen worden ontworpen en gebouwd door de leerlingen houtbewerking van het Leuvens Vrij Technisch Instituut. De buurtbewoners personaliseren de til en stellen een meter of peter aan om een oogje in het zeil te houden.

De boekentil werd in 2013 geïntroduceerd in Kessel-Lo door inwoner Pieter Gasia. Ik was meteen een grote voorstander van het idee en onder mijn impuls besloot het stadsbestuur te helpen met de uitbreiding van dit prachtige buurtproject. De Leuvense boekentil is ondertussen een vast onderdeel van Kom op voor je Wijk en buurten kunnen via dat stadsproject gratis eentje aanvragen.

Eind 2014 lieten we de eerste tien boekentillen in de Leuvense buurten neerstrijken. De boekentil geeft boeken en tijdschriften een nieuw leven. Maar de til wordt ook een nieuwe ontmoetingsplaats, waar buren elkaar op een andere manier leren kennen en meteen heel wat gespreksstof voorhanden hebben. De boeken- en tijdschriftcollecties komen van de mensen in de buurt zelf. Zo krijgt elke buurt een collectie die past bij zijn bewoners. Vaak krijg je zo ook boeken die zelfs niet meer in de boekhandel of de bibliotheek verkrijgbaar zijn.

Ondertussen staan er al 50 boekentillen in Leuven en onze deelgemeenten!

Waar staan ze en hoe vraag je ze aan?
 

Alle info op https://www.leuven.be/boekentil

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page