Booze Booze levert uw drank op kot
Vier Leuvense studenten leveren sinds kort onder de naam Booze Booze drank op studentenkoten. "We waren het beu dat we elke keer helemaal naar de nachtwinkel moesten gaan en dan nog eens een zeer hoge prijs moesten betalen", laat mede-initiatiefnemer Cedric Neukermans optekenen in een persbericht. De Leuvense politie is 'not amused' en gaat onderzoeken of Booze Booze wel over de nodige toelatingen beschikt.
Universiteitsstad Leuven wordt al enkele jaren geconfronteerd met het fenomeen 'indrinken'. Kort samengevat: studenten halen een lading (sterke) drank in de (nacht)winkel, gieten die vrolijk door hun dorstig keelgat en gaan vervolgens verder feesten in de Leuvense cafés. De horeca kijkt het fenomeen met lede ogen aan maar staat quasi machteloos. 'Indrinken' op kot neemt ondertussen een steeds hogere vlucht in Leuven en inspireert creatieve ondernemers tot opmerkelijke initiatieven. Zo is er sinds kort Booze Booze, een bedrijfje dat drank levert op kot. De vier initiatiefnemers -zelf student in Leuven- zien het als een gat in de markt.
"Booze Booze zal 's avonds drank vervoeren naar studentenkoten in Leuven. We waren het beu dat we elke keer helemaal naar de nachtwinkel moesten gaan en dan nog eens een zeer hoge prijs moesten betalen", laat mede-initiatiefnemer Cedric Neukermans optekenen in een persbericht. "Het moet gedaan zijn met die nachtwinkels die studenten te veel laten betalen voor hun producten zonder service. Hun tijdperk is gebroken en de nieuwe Deliveroo
voor dranken is klaar om op te rijzen. Booze Booze is het bedrijf dat een probleem van studenten oplost. Wij zijn studenten die zich engageren voor studenten."
FOD Economie
Of Booze Booze beschikt over de nodige toelatingen, is niet bekend. De initiatiefnemers konden zich ook niet vrijmaken om meer toelichting te geven. Bij de Leuvense politie -die dagdagelijks geconfronteerd wordt met dronken studenten- worden alvast de wenkbrauwen gefronst. "De stad Leuven, de KU Leuven, studentenkoepel LOKO en de politie werken al enkele jaren intensief samen om een boodschap van verantwoord drinken te brengen. Een initiatief zoals Booze Booze past niet echt in die boodschap", zegt Marc Vranckx van de Leuvense politie. "Integendeel, alcohol gaan afleveren op studentenkoten werkt een problematiek die steeds groter wordt net in de hand. Heeft het bedrijf de nodige toelatingen van FOD Economie? Momenteel weten we dat nog niet maar we gaan er meteen werk van maken."
Schepen van Studentenzaken Bieke Verlinden(sp.a) is niet te spreken over het nieuwe bedrijfje van de vier studenten. "De promotie van de drankcultuur gaat steeds verder", klinkt het. "Drank afleveren op kot, supermarkten die studenten rechtstreeks naar afdeling sterke dranken leiden, zelfs kotfeestjes die worden gesponsord door bekende merken van sterke drank...Het is tijd dat we ons ernstig gaan bezinnen over de maatschappelijke kost van het fenomeen 'indrinken'. Gemiddeld belanden er drie dronken personen per nacht in de politiecel in Leuven. En 10 % van de ambulanceritten is rechtstreeks gelinkt aan indrinken en comazuipen...Het is echt een groot probleem aan het worden in Leuven."
Strengere regels
"Misschien moeten we toch beginnen nadenken over een wettelijk kader dat de verkoop van sterke drank buiten cafés in strengere regels giet. Cafés moeten een speciale vergunning hebben maar sterke drank aan huis leveren zou zonder zo'n vergunning kunnen omdat er geen sprake is van een verbruiksruimte... daar stel ik me ernstige vragen bij. Als stad kan je niet direct ingrijpen op initiatieven zoals Booze Booze maar de hogere overheid kan dat wel. Ik dring erop aan dat we werk maken van een strenger regelgevend kader vooraleer de problemen niet meer te overzien zijn."
Het Laatste Nieuws/Leuven-Brabant, 19 oktober 2018, Bart Mertens ■