top of page

Buurtwerking:
het kloppende hart van de stad

Buurt- en kinderwerkers zijn al meer dan twintig jaar een hechte schakel tussen stad en buurtbewoners in Leuven. Ze krijgen daarbij de steun van vele sociale partners, buurtcomités, stadsdiensten en trouwe vrijwilligers. Momenteel zijn er 5 buurtwerkingen van de stad zelf en nog 3 andere werkingen die mooi aansluiten bij de visie en het werk van de stad. Daarnaast zijn er heel wat lokale dienstencentra die de sociale samenhang in Leuven sterk maken. 

Voor mij is buurtwerk het kloppende hart van een stad. Een sterke stedelijke buurtwerking is altijd één van mijn speerpunten geweest. Zo werd onder mijn beleid het nieuwe buurtcentrum Hoogland geopend en kwam er een fietsenpark voor kinderen in Sint-Maartensdal​, om de mobiliteitskloof in de Leuvense buurten te verkleinen. Ik moedigde ook de aanleg van buurtmoestuinen aan. Verschillende buurtcentra hebben ondertussen al een buurtmoestuin waarin jong en oud samen aan de slag gaan. Zo leren onze Leuvense stadskinderen bij over de natuur en gezonde voeding: waar ons eten vandaan komt, hoe het groeit en hoe het uiteindelijk op ons bord belandt.  

Strijd tegen armoede

De buurtcentra zijn een belangrijke schakel tussen stadsbestuur en inwoners. Buurtwerkers ontfermen zich over het reilen en zeilen in die buurtcentra, om bewoners zich thuis te laten voelen in hun buurt en om hen te ondersteunen en te versterken in hun dagelijkse leven en omgeving. Het stedelijk buurtwerk is een heel belangrijke partner in de strijd tegen armoede. De buurtwerkers reiken onze inwoners de hand, gaan eenzaamheid tegen en helpen wie het moeilijker heeft. Ze helpen mensen om de weg te vinden in administratie, hun rechten te kennen en uit te oefenen, nieuwe dingen te leren en een sociaal netwerk op te bouwen. De buurtcentra en lokale dienstencentra zijn een toegankelijk aanspreekpunt waar Leuvenaars ondersteund en versterkt worden in alle aspecten van het leven.

Goedkope en gezonde maaltijden

In de lokale dienstencentra kan iedere Leuvenaar bijna iedere dag terecht voor een warme en gezonde maaltijd aan een mooie prijs. Ook de buurtcentra voorzien op vaste dagen heerlijke en betaalbare maaltijden voor iedereen die graag mee aan tafel schuift. Want eten, dat brengt mensen samen. Met een toegankelijk aanbod van voeding in de stad bereiken we heel wat mensen die anders moeilijk gevarieerde en gezonde maaltijden zouden hebben. 

 

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page