top of page

Casa Clementina: een thuis voor de thuiszorg

Achter de gevel van Casa Clementina, een rijwoning in het centrum van Leuven, gebeuren er mooie dingen. Dankzij een schenking van een dame met een warm hart konden we met onze publieke welzijnsvereniging Zorg Leuven deze woning kopen en renoveren. 

Casa Clementina is een open huis voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Cliënten van de thuiszorg van Zorg Leuven kunnen er op elk moment van de dag binnenwandelen voor een oprechte babbel, een culinair moment, creatieve of muzikale activiteiten. De kracht ligt in de huiselijke, warme en ongedwongen sfeer en het sterken van de veerkracht van de bezoekers. 

Casa Clementina is ook een kijkwoning waar je allerlei handige hulpmiddelen en aanpassingen kan ontdekken om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.

De thuiszorg van Zorg Leuven gaat heel ver in het ondersteunen van (kwetsbare) zieken aan huis. Ze helpen bij het in orde brengen van administratie, er is een ergotherapeut die aan huis komt en de woning screent om haar aan te passen aan de noden van de zieke persoon en de nodige zorg (denk aan een douchestoel, een trapleuning, een hoog-laagbed, incontinentiemateriaal …). De ergotherapeut helpt ook om de hulpmiddelen te bestellen en vraagt de klusdienst van Zorg Leuven om ze te installeren. Heel belangrijk, want vind maar eens een klusjesman die langskomt om enkel een douchestoel in te boren.

 

In Casa Clementina werken een coördinator, een creatieve therapeut en een muziektherapeut. Elke dag is er een verzorgende aanwezig die het huis beheert als een huishouden, waar cliënten als familieleden over de vloer kunnen komen, alleen of samen met hun verzorgende. Het helpt om sociaal isolement te doorbreken, weer eens onder de mensen te zijn en positieve ervaringen te hebben, eens niet als patiënt gezien te worden. 

Casa Clementina is ook ons opleidingshuis voor alle zorgmedewerkers die aan huis gaan. Zij kunnen er in real time situaties en vaardigheden trainen.

Lees hier een artikel in De Standaard over Casa Clementina

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page