top of page

Sociale economie: een nieuwe start

Sociale economie heeft een breder maatschappelijk doel dan de gewone economie. Ze stelt mensen te werk die minder gemakkelijk aansluiting vinden in de reguliere economie. Sociale economie is voor velen een kans om terug te beginnen en om terug iets op te bouwen. Voor een aantal is het een opstap naar reguliere tewerkstelling, voor velen een werkvloer waar ze de nodige ondersteuning krijgen om te werken.

Cruciale rol voor sociale economie

In Leuven zetten we enorm in op sociale economie. Voor mijn bevoegdheid als schepen van werk focus ik zeer sterk op dit aspect van de arbeidsmarkt. Zo wil ik er voor zorgen dat in Leuven iedereen de kans blijft krijgen om te werken, rekening houdend met zijn of haar mogelijkheden en levensbagage. Mee onder mijn impuls ondersteunt Leuven dan ook alle sociale economieprojecten die zich binnen de stad bevinden. 

De sociale economie beslaat een gevarieerde waaier aan organisaties die mensen met een grote afstand van de arbeidsmarkt een opleiding en werkervaring geven. En dat duwtje in de rug maakt een wereld van verschil. Het is de basis van een nieuwe start.

 

De nieuwe start

Misschien heb je ze op ROB-tv gezien? De nieuwe start is een 8-delige reportage die inzoomt op 8 verhalen die de sociale economie een gezicht geven. Elke aflevering brengt een persoonlijk verhaal waarin iemand noodgedwongen een nieuwe start neemt. Via deze verhalen krijgen we een inkijk in de sociale economie van Leuven. Nadien werden de verhalen gebundeld en werd er een documentaire uitgebracht die je loodst doorheen de 8 verhalen.

Zo ontmoet je Etienne, een voormalig zelfstandig dakwerker die na een faillissement moest aankloppen bij het OCMW. Als zestiger kon hij aan de slag bij Wonen en Werken en vond hij opnieuw zijn plek in de samenleving. Of Fatimah, een Marokkaanse vrouw die als jong meisje trouwde met een Marokkaanse Belg. Na jaren amper het huis uit te mogen, werd ze verlaten door haar man. Daar stond ze dan. Fatimah leerde in recordtempo Nederlands en ging aan de slag bij SPIT Kringloopwinkel. 

Elk verhaal is een getuigenis van de moed en het doorzettingsvermogen van de mensen die een nieuwe start maakten, maar ook een verhelderende blik op de werking van de sociale economie.

Kijken?

De reeks werd uitgezonden op ROB tv en de documentaire op het bekende Leuvense documentairefestival Docville.

> Je kan de dvd bestellen door een mailtje te sturen naar bieke.verlinden@leuven.be

> Alle afleveringen vind je ook online. Bekijk de volledige reeks hier.

Trailer

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page