top of page

Dierenbegraafplaats: een laatste rustplek voor je geliefde huisdier

In al mijn verschillende bevoegdheden hecht ik veel belang aan huisdieren. Heel wat Leuvenaars hebben één of meerdere dieren in huis, die deel uitmaken van hun gezin. Als we gezinnen willen begeleiden en mensen willen bijstaan, dan moeten we ook aandacht hebben voor hun trouwe viervoeters die vaak hun steun en toeverlaat zijn. Wanneer je weinig netwerk hebt, ziek bent of in armoede leeft kan een huisdier een enorme impact hebben op je leven. Ook is het overlijden van een geliefd huisdier vaak de eerste kennismaking met rouw voor kinderen. Als schepen van welzijn en begraafplaatsen vind ik het dus heel belangrijk dat er in Leuven een dierenbegraafplaats komt. 

Wanneer een huisdier overlijdt, brengt dat veel verdriet met zich mee. Een laatste rustplaats is een belangrijk deel van het rouwproces. Maar niet iedereen heeft een plek om hun huisdier te begraven, denk aan wie huurt of geen tuin heeft. Zo ontstond het idee om een dierenbegraafplaats aan te leggen. De plannen zijn momenteel in de maak en we hopen in de nabije toekomst onze eerste dierenbegraafplaats te openen. 

Deze begraafplaats met strooiweide komt op een groen terrein naast de begraafplaats Diestseveld in Kessel-Lo. Bij de uitwerking van de plannen houden we rekening met het natuurlijke karakter van de plek. We streven naar zo min mogelijk verharding zodat deze serene plek in de natuur helemaal tot zijn recht komt. 

Momenteel bevindt het project zich in masterplanfase en worden de ideeën steeds concreter. To be continued... 

bottom of page