top of page

Geldenaaksebaan opgefleurd met gigantische muurschilderingen

Heverlee De Geldenaaksebaan in Heverlee zal er binnenkort heel wat kleurrijker uitzien. Zowel de betonnen spoorwegbrug ter hoogte van Abdij van Park als de zijgevel van de Sint-Norbertusschool wordt volledig beschilderd. De voorbereidende werkzaamheden beginnen dit weekend.

'Het project is eerder toevallig ontstaan, als samenwerking tussen de buurtbewoners en de toeristische dienst', zegt schepen Dirk Vansina (CD&V). 'De buurtbewoners vragen al jaren om de brug te vergroenen. Dat lukte in het verleden niet. Via Kom Op voor je Wijk kwamen ze met de vraag om een muurschildering aan te brengen op de brug. De toeristische dienst wilde de brug opfleuren om een mooiere en opvallende toegang te hebben naar Abdij van Park. Zo kwamen we tot dit gezamenlijke project.'

'Er werd een wedstrijd uitgeschreven waarbij we mikten op internationale kunstenaars', zegt schepen Bieke Verlinden (SP.A). 'In de jury zaten onder anderen ook de buurtbewoners en de school.'

Vogels en glasramen

Uiteindelijk werd voor het Nederlandse kunstenaarscollectief Collin Van der Sluijs en Super A gekozen. Hun idee kwam het meest overeen met de vraag om een 'licht ontwerp'.

De tekening op de spoorwegbrug verwijst naar Abdij van Park als beschermd natuurgebied, in de vorm van vogels zoals de boomklever, de blauwborst, de bijeneter, een gans en een bonte specht. Er is een verwijzing naar de 17e-eeuwse monumentale glasramen van Abdij van Park.

Ook de muur van de Sint Norbertusschool wordt beschilderd. Daar werd het thema vogels doorgetrokken. Er komt een grote uil, symbool van wijsheid en dus perfect voor een school.

Op zondag 22 april zijn de schilderwerken klaar en wordt er een buurtfeest gehouden voor de inhuldiging.'

De Standaard/Vlaams-Brabant/Brussel

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page