top of page

Geldenaaksebaan wordt opgefleurd met gigantische muurschilderingen

De Geldenaaksebaan in Heverlee zal er binnenkort kleurrijker uitzien. Zowel de betonnen spoorwegbrug ter hoogte van Abdij van Park als de zijgevel van de Sint-Norbertusschool worden beschilderd. De voorbereidende werken starten dit weekend al.

 

“Het project is toevallig ontstaan, als samenwerking tussen buurtbewoners en de toeristische dienst”, zegt schepen Dirk Vansina (CD&V). “De buurtbewoners vragen al jaren om de brug te vergroenen. Dat lukte in het verleden niet. Maar via Kom Op voor je Wijk, kwamen ze nu met de vraag om een muurschildering aan te brengen. De toeristische dienst wilde de brug opfleuren om een mooiere en opvallende toegang te hebben naar Abdij van Park. Zo kwamen we tot dit gezamenlijke project.”

De buurtbewoners vroegen vooral om meer kleur. De stad wilde de natuur in de kijker plaatsen. Want het erfgoed van Abdij van Park is redelijk gekend, maar velen vergeten dat het ook een prachtig natuurgebied is. “Daarom werd een wedstrijd uitgeschreven, waarbij we mikten op enkele internationale kunstenaars”, zegt schepen Bieke Verlinden (SP.A). “In de jury zaten onder anderen de buurtbewoners en de school. Er waren inzendingen uit onder meer: Argentinië, Italië, België en Nederland.”

Vogels en glasramen

Uiteindelijk werd voor het Nederlandse kunstenaarscollectief Collin Van der Sluijs en Super A gekozen. Hun idee kwam het meest overeen met de vraag naar een 'licht' ontwerp. De grote tekening op de spoorwegbrug verwijst naar Abdij van Park als beschermd natuurgebied, in de vorm van vogels, met onder meer: de boomklever, de blauwborst, de bijeneter, een gans en een bonte specht. Voorts is er een verwijzing naar de 17 de-eeuwse monumentale glasramen van Abdij van Park. Ook de muur van de Sint-Norbertusschool wordt beschilderd. En ook daar werd het thema vogels doorgetrokken. Er komt een grote uil, symbool van wijsheid en dus perfect voor een school.

“De voorbereidende werken starten dit weekend al”, zegt Vansina. “De muur wordt gereinigd en we leggen al een eerste grondlaag. De kunstenaars zelf gaan aan de slag tijdens de paasvakantie. Op zondag 22 april zijn de schilderwerken klaar en wordt een buurtfeest gehouden voor de inhuldiging.”

Het Nieuwsblad/Regionaal Leuven-Hageland, Hannelore Smitz ■

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page