Gemeenteraad wordt opvallend vrouwelijk
Een dag na de verkiezingen, die Leuven opnieuw rood deden kleuren, komt voor de verkozenen het besef dat er een nieuw tijdperk aangebroken is. De gemeenteraad zal er met 26 nieuwkomers inclusief een heleboel vrouwen helemaal anders uitzien.
Negentien mannen en 28 vrouwen leggen op 2 januari de eed af als gemeenteraadslid. Ruben Geleyns (CD&V) staat zijn plaats af aan Liesbeth Vandermeeren, omdat hij niet samen met zijn vader mag zetelen. Pieter Vandenbroucke (SP.A) neemt de plaats in van Louis Tobback. Alle verkozenen zullen hun ambt opnemen, inclusief Lien Degol bij Open VLD. Daardoor is er een enorm overgewicht aan vrouwen, iets wat bijna ongezien is in de politiek. Bij Groen zijn slechts drie van de tien verkozenen mannen, bij N-VA drie van de elf.
“Ik kan hieruit alleen maar afleiden dat wij sterke vrouwen op de lijst hadden en daar ben ik fier op”, zegt lijsttrekker Lorin Parys (N-VA). “Toen ik zelf nog niet opkwam, stemde ik ook altijd op vrouwelijke kandidaten. Die waren altijd ondervertegenwoordigd in de politiek en ik wilde dat onevenwicht rechttrekken. Nu zitten we blijkbaar op een kantelpunt en wordt het zelfs moeilijk om als man verkozen te worden.”
Kersvers burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) is daar blij om. “De verruwing in de politiek en het harde taalgebruik schrikt vele jongeren en vrouwen af”, zegt hij. “Ik ben blij dat in Leuven veel vrouwen zich hebben geëngageerd en ook verkozen zijn. Dat is een gezond signaal voor de politiek.”
Magda Aelvoet
Onder die vrouwen is er ook één opvallende bekende. Na tien jaar afwezigheid uit de actieve politiek is Magda Aelvoet (Groen) opnieuw verkozen. In tegenstelling tot de twee vorige bestuursperiodes zou ze haar ambt deze keer ook effectief opnemen. “Vooral omdat we nu met Groen in de meerderheid zitten”, zegt lijsttrekker David Dessers. “Dat is voor ons nieuw en Magda Aelvoet gaat daar met haar ervaring bij helpen. Ook lijstduwer Fatiha Dahmani zal daarvoor haar ambt opnemen. Of ze dat voor zes jaar doen, is nog niet geweten.”
Wie in de nieuwe meerderheid de schepenen worden, is nog niet duidelijk. De drie partijen willen eerst de gesprekken over het bestuursakkoord verderzetten. Over Bieke Verlinden, Denise Vandevoort, Dirk Vansina, Carl Devlies, Lies Corneillie en David Dessers bestaat er weinig twijfel. Maar dan is er per partij nog een schepen te leveren. Bruno Tobback lijkt hiervoor interesse te hebben, maar kan het naar eigen zeggen niet combineren met een zetel in het federaal parlement. “Met het oog op de verkiezingen in mei lijkt het me logischer dat ik me nationaal blijf focussen”, zegt hij. Vansina maakt duidelijk dat hij zijn nieuwe status als populairste van CD&V wil laten gelden. “De CD&V-kiezer heeft mij duidelijk als kopman aangeduid”, zegt hij.
Het Nieuwsblad, Hannelore Smitz ■