top of page

Leuven wordt zoekplaat voor allerjongste inwoners

In bibliotheek Tweebronnen wordt komend weekend het allereerste stadskinderboek van Leuven voorgesteld. Het is een zoekboek waarin kinderen op zoek gaan naar voorwerpen op afbeeldingen van Leuvense taferelen.

“Dit is echt een jarenlange droom van mij die uitkomt”, zegt schepen Bieke Verlinden (SP.A). “Enkele jaren geleden startten we in Leuven met PIEP, cultuurprikkels voor de allerkleinste kinderen. Via dat project konden we een coördinator aanwerven die zich focust op cultuur voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Die coördinator, Kim Crabbeels, is toevallig zelf ook kinderboekenschrijfster. Ze heeft een illustrator gezocht, en samen hebben ze dit project uitgewerkt.”

Ook wandelingen

Het boek draagt de titel 'Knuffel gezocht' en is een zoekboek. Elke twee pagina's bestaan uit een zoekplaat waarop een Leuvense locatie afgebeeld staat. Onder andere de Grote Markt, de stadsschouwburg, bibliotheek Tweebronnen, Sint Maartensdal, het plein voor Opek en het Sluispark komen aan bod. “Telkens is er een knuffel te zien in het tafereel, maar er zijn ook heel wat andere voorwerpen te vinden. Maar het belangrijkste van het boek is dat ouders samen met hun kinderen op ontdekkingstocht gaan in hun eigen stad. Zo begon mijn eigen dochter spontaan

te vertellen over hoe je aan de leuning van de trap in de bibliotheek naar beneden kan glijden. En de tekening van het stadhuis deed haar echt verwonderd stilstaan bij al die beelden, waar je als ouder dan weer over kan vertellen”, aldus Verlinden.

Het boek wordt zaterdag voorgesteld en zal vanaf dan aan alle Leuvense peuters gegeven worden in het boekstartpakket dat de stad aanbiedt aan jonge Leuvense ouders. Er zijn ook al heel wat boekenwinkels die gevraagd hebben om het boek te mogen verkopen, wat dus ook zal gebeuren. “Maar daar gaan we het niet bij laten”, zegt Verlinden. “Er zijn nu al gesprekken met de toeristische dienst om er ook kindvriendelijke toeristische wandelingen aan te koppelen. En we hebben ook kleurplaten laten maken van het boek, die bedeeld kunnen worden in horecazaken. Zo kunnen kinderen op café taferelen kleuren uit de omgeving. We koppelen toerisme en horeca dus aan de kindvriendelijke stad. En omgekeerd willen we de kinderen hun eigen stad laten ontdekken. Het is leuk dat we hen een boek kunnen geven waarin ze zichzelf echt kunnen herkennen.”

 

Bron: Het Nieuwsblad 15 mei 2019

60117926_1962527470523920_18653750046993
bottom of page