top of page

Kom op voor je wijk:
Leuvenaars maken zelf de stad

Je kan er niet omheen: Leuven is een stad die voortdurend in verandering is. Nieuwe stadsbuurten verrijzen, pleinen krijgen een facelift, water wordt weer toegankelijk, parken worden (her)aangelegd. Samen met het stadsbestuur ben ik steeds op zoek naar manieren om het samenleven in de stad te bevorderen en die hechtheid tussen de Leuvenaars te versterken. 

Sinds 2000 al ondersteunt Stad Leuven met het project Kom op voor je Wijk initiatieven van buurtbewoners die hun buurt willen verfraaien of buurtbewoners dichter bij elkaar willen brengen. Onze inwoners kunnen dus al vele jaren onder buren aan de slag om hun droombuurt te creëren. Daarbij krijgen ze financiële en logistieke ondersteuning van de stad en worden van A tot Z begeleid bij de uitwerking van hun project. 

De mogelijkheden gaan van de grootste dromen tot de kleinste hoekjes van de Leuvense wijken. Een petanquebaan, een zithoek, een fleurige muurschildering in de straat, een boekentil, een buurtmoestuin of een buurtkookboek ... Je kan het zo mooi niet bedenken of Leuvenaars maakten er dankzij Kom op voor je Wijk al werk van. 

Steeds meer budget voor de Leuvenaars

In 2015 liet ik Kom op voor je wijk een eerste keer in een nieuw jasje steken en verdubbelde de budgetten. Zo wilde ik Leuvenaars nog meer inspireren om hun ideeën, dromen en creativiteit in de stad waar te maken. Tegen 2019 was het succes van Kom op voor je wijk weer stevig gegroeid, en ik liet het budget meegroeien. In 2023 was het tijd voor een nieuwe update. Nu kunnen Leuvenaars tot maar liefst 24.000 euro aanvragen om samen met de buren een project te realiseren. Zo kunnen mensen nog meer zelf bepalen hoe hun straat of buurt eruitziet en groeien de fijne contacten tussen buurtbewoners.

Zin om mee te doen, te experimenteren of te creëren in je buurt? Alle info is te vinden op www.leuven.be/komopvoorjewijk

IMG_20180703_134320.jpg
2048.jpg
SintServatius.jpg
Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page