top of page

Kom op voor je wijk: indrukwekkend veel mogelijkheden

Je kan er niet omheen: Leuven is een stad die voortdurend in verandering is. Nieuwe stadsbuurten verrijzen, pleinen krijgen een facelift, water wordt weer toegankelijk, parken worden (her)aangelegd. Onze stad bloeit en groeit! Samen met het stadsbestuur ben ik steeds op zoek naar manieren om het samenleven in de stad te bevorderen en die hechtheid tussen de Leuvenaars te koesteren en te versterken. 

IMG_20180703_134320.jpg

Sinds 2000 al ondersteunt Stad Leuven met het project Kom op voor je Wijk initiatieven van buurtbewoners die hun buurt willen verfraaien of buurtbewoners dichter bij elkaar willen brengen. Onze inwoners kunnen dus al vele jaren onder buren aan de slag om hun droombuurt te creëren. Daarbij krijgen ze financiële en logistieke ondersteuning van de stad en worden van A tot Z begeleid bij de uitwerking van hun project. 

De mogelijke aanpassingen gaan van de grootste dromen tot de kleinste hoekjes van de Leuvense wijken. Een petanquebaan, een zithoek, een fleurige muurschildering in de straat, een boekentil, een buurtmoestuin of een buurtkookboek ... Je kan het zo mooi niet bedenken of Leuvenaars maakten er dankzij Kom op voor je Wijk al werk van. 

Dubbel budget

In 2015 liet ik Kom op voor je wijk in een nieuw jasje steken en verdubbelde ik de budgetten. Zo wilde ik Leuvenaars nog meer inspireren om hun ideeën, dromen en creativiteit in de stad waar te maken. Want wie weet beter wat onze buurten nodig hebben dan de Leuvenaars zelf? En in 2019 liet ik het budget nog verder groeien. Want de Leuvenaars willen steeds meer de handen uit de mouwen steken om samen met de stad aan de slag te gaan, en dat wil ik stimuleren!

De buurToog

De vernieuwing van Kom op voor je Wijk was het geknipte moment om op een creatieve manier het project extra bekendheid te geven bij de Leuvenaars. In het voorjaar van 2016 liet ik daarom de buurToog maken: een mobiele bar waarmee ik, samen met de wijkmanagers van Stad Leuven, naar de Leuvense buurten trek. We maken de inwoners wegwijs in de vele mogelijkheden binnen de nieuwe Kom op voor je Wijk en moedigen hen aan om mee te doen. Op die manier wil ik de Leuvenaars aansporen om te participeren aan het beleid en de Leuvense buurten nóg gezelliger, groener en warmer te maken.

Zin om mee te doen, te experimenteren of te creëren in je buurt? Alle info is te vinden op www.leuven.be/komopvoorjewijk

bottom of page