top of page

Kotlabel moet kwaliteit bewaken

AFGELOPEN JAAR AL 6.000 KAMERS GECONTROLEERD OP VEILIGHEID

 

De stad Leuven en de onderwijsinstellingen -met KU Leuven als belangrijkste speler- zetten de eindsprint in tegen de zogenaamde 'studentenkroten'. Dat zijn studentenkamers die niet voldoen aan de moderne normen. Vroeger geraakten die studentkoten vlot verhuurd door het tekort aan kamers op de Leuvense markt maar door de bouw van heel wat nieuwe studentenresidenties krijgen malafide verhuurders het alsmaar moeilijker om hun 'kroten'aan de man of vrouw te brengen. Bijkomend voordeel van de nieuwe residenties is dat er een overschot ontstond op de markt van de studentenkoten met een positief effect op de prijzen.

Toch is de strijd tegen de krotbazen nog niet helemaal gestreden. Een laatste maar belangrijk wapenfeit is de invoering van het Kotlabel. Dat kwaliteitslabel moet ervoor zorgen dat studenten een garantie krijgen op veiligheid en kwaliteit als ze een kamer huren in Leuven.

"Studenten moeten op hun beide oren kunnen slapen in hun kot", zegt schepen van  studentenzaken Bieke Verlinden (sp.a). "Door de invoering van het Kotlabel kunnen ze met een gerust hart een kamer huren want het label is de garantie dat de verhuurder in orde is met alle voorschriften."

Het Kotlabel verplicht kotbazen ertoe om zich in regel te stellen met alle verplichtingen maar om de woonkwaliteit te garanderen, zijn er uiteraard controles nodig. De dienst Woontoezicht van de stad Leuven is al begonnen met controles. "Er werden al zo'n 6.000 controles uitgevoerd en het is de bedoeling om alle Leuvense studentenkoten aan een screening te onderwerpen. Dat zal uiteraard tijd vragen want in Leuven zijn er tussen de 40.000 en 50.000 studentenkamers. Het is echter niet zo dat een kot dat nog geen controle kreeg geen aanspraak kan maken op het Kotlabel. Als de eigenaar de nodige attesten kan voorleggen dan kan hij of zijn een Kotlabel krijgen. Feit is wel dat we zullen blijven controleren om de woonkwaliteit te garanderen aan de studenten die een kamer huren in Leuven."

Conclusie? De stad Leuven is na tien jaar van inspanningen op weg naar een gezonde en veilige kotenmarkt. Het Kotlabel is wat dat betreft de kers op de taart. Het was ook nodig om actie te ondernemen want bij een brand in een studentenhuis op de hoek van de Bankstraat met de Kapucijnenvoer kwamen in januari 2014 nog twee Ierse studentes om het leven. Dankzij het Kotlabel zal de brandweer bijvoorbeeld ook weten hoeveel studentenkamers er precies zijn in een pand.

Het Kotlabel wordt door de overgrote meerderheid van de kotbazen onthaald als een goed initiatief. Eén van de kotbazen is Koen Maes die van mening is dat een student een kamer verdient die in orde is met de huidige wetgeving. Hij is ondertussen de trotse eigenaar van een Kotlabel. "Zo'n drama als brand in de Kapucijnenvoer wil je niet meemaken als verhuurder. Ik heb geen enkel probleem met de controles", klinkt het. Tot op heden zijn er een vijftigtal Kotlabels uitgereikt maar dat aantal zal de komende maanden nog gevoelig stijgen gezien het aantal lopende dossiers.

bottom of page