top of page

Leuven doorbreekt taboe rond rouw en verlies

Op Wereldlichtjesdag worden overal ter wereld levenloos geboren en overleden kinderen herdacht met een kaarsje. Ook in Leuven kan je op 9 december vanaf 19 uur terecht op de Stadsbegraafplaats en begraafplaats Diestseveld voor een sereen lichtritueel.

Op Wereldlichtjesdag organiseert de stad Leuven in samenwerking met Huis van het Kind en andere partners een sereen lichtritueel met muzikale begeleiding op de Stadsbegraafplaats (sterretjestuin) en op begraafplaats Diestseveld (kinderperk). Ouders, broers en zussen, familie en kennissen kunnen er op 9 december tussen 19 en 20 uur terecht om samen stil te staan bij het gemis. Medewerkers van de stad Leuven plaatsen die avond trouwens een kaarsje aan ieder gekend kindergraf op elke Leuvense begraafplaats als teken van erkenning en gedeeld verlies.

 

"In de sterretjestuin op de stadsbegraafplaats wordt ook opnieuw de lichtinstallatie *Twinkle, geïnstalleerd. Iedere bezoeker krijgt een kaarsje in een mobiel om toe te voegen aan de installatie. Die groeit zo langzaam aan tot een wolk van lichtjes, wiegend in de wind. Zo wordt een koude decemberavond letterlijk en figuurlijk wat lichter gemaakt voor iedereen die verlies heeft gekend of deelde in de rouw.

 

De stad Leuven en Huis van het kind Leuven organiseren ook dit jaar een taboedoorbrekend programma, gaande van theatervoorstellingen op de begraafplaatsen tot films en lezingen", zegt schepen BiekeVerlinden (sp.a).

 

Het Laatste Nieuws/Leuven-Brabant, 26 oktober 2018, BMK/VPL

bottom of page