top of page

Leuven ondersteunt gezinnen bij rouw en verlies: “Steun en troost bieden aan gezinnen die een kindje verloren”

Artikel gepubliceerd op HLN.be

Al vijf jaar hebben de stad Leuven en Huis van het Kind aandacht voor rouw en verlies. In deze donkere coronatijden waarin sociaal contact beperkt is door de maatregelen steken ze nog een tandje bij om mensen die een kind verloren nog beter te ondersteunen. “Zeker nu willen we die gezinnen ruimte bieden om te rouwen, te verwerken en troost te vinden”, zegt schepen Bieke Verlinden (sp.a).

Op Wereldlichtjesdag -de tweede zondag van december- organiseren de stad Leuven en Huis van het Kind elk jaar een nocturne op de Stadsbegraafplaats. Die dag worden wereldwijd overleden kinderen herdacht met een kaarsje. “Door de verschillende tijdzones ontstaat zo een symbolisch lint van licht als steun voor ouders die een kind verloren”, legt schepen Bieke Verlinden uit. “Dit jaar kunnen er door het coronavirus geen mensen samengebracht worden op de begraafplaatsen. Toch willen we graag als stad en als Leuvenaars onze steun en troost betuigen aan wie een kindje verloor. Daarom zal de stad op alle begraafplaatsen een kaarsje plaatsen op alle kindergraven. ‘s Avonds kan je online volgen hoe de lichtjes in de sterretjestuin worden aangestoken tot een wolk van lichtjes. Het filmpje zal ook te zien zijn op www.leuven.be/wereldlichtjesdag op zondag 13 december vanaf 18 uur.”

Leuvenaars kunnen ook een kaarsenpakket aanvragen voor hun straat of buurt om mee lichtjes aan te steken op Wereldlichtjesdag. “Op die manier branden er die avond niet enkel lichtjes op de begraafplaatsen maar ook in de straten van Leuven”, vertelt schepen Verlinden. Buurtbewoners kunnen zo’n kaarsenpakket voor de straat of buurt gratis bestellen en aan huis laten leveren. Leuvenaars die iemand een hart onder de riem willen steken kunnen bij het Huis van het Kind in de Savoyestraat en op het stadskantoor ook een Troostkaartje ophalen. Het Troostkaartje kan ook gedownload worden op www.huisvanhetkindleuven.be/nl/troostkaartje. Wie graag ook letterlijk wat warmte schenkt aan gezinnen die een verlies te verwerken kregen, kan een zelfgemaakte sjaal van het Berrefonds bestellen via berrefonds.be/koesterweek-2020/. Dit jaar trekt de Koestercaravan van het Berrefonds door Leuven. Hoe moeilijk ook…rouw en verlies maken deel uit van ons leven. Elk van ons wordt er op een dag mee geconfronteerd. We gaan ook op zoek naar nieuwe rituelen zoals bijvoorbeeld Wereldlichtjesdag om als individu en als gemeenschap met verlies om te gaan”, besluit schepen van Zorg en Begraafplaatsen Bieke Verlinden.

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page