top of page

Stad Leuven neemt extra maatregelen voor dak- en thuislozen: “Opvang moet gegarandeerd blijven”

Zorg voor kwetsbare inwoners zoals bijvoorbeeld dak- en thuislozen is niet evident tijdens deze coronacrisis. Daarom lanceert het Leuvense stadsbestuur extra maatregelen zodat ook Leuvenaars in kwetsbare situaties zich voldoende kunnen beschermen tegen het COVID-19. “De coronacrisis heeft ook een grote impact op dak- en thuislozen en gezinnen in armoede. We willen vermijden dat ze essentiële informatie en hulp zouden mislopen”, zegt schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen).

 

Om ervoor te zorgen dat de winteropvang - die wordt georganiseerd door CAW - niet stilvalt en de gezondheid van dak- en thuislozen te garanderen, ging de stad Leuven op zoek naar extra ruimtes. Het stadsbestuur heeft ondertussen enkele ruimtes gevonden waar de winteropvang van dak- en thuislozen op een veilige manier georganiseerd kan worden. “We ontvangen signalen uit verschillende werkingen dat het niet evident is om de bestaande opvangplaatsen open te houden omdat de ruimte beperkt is en mensen zich hierdoor onvoldoende kunnen beschermen tegen het virus. We vinden het belangrijk dat de opvang van dak- en thuislozen gegarandeerd blijft. Zowel voor hun gezondheid als die van anderen is het dan ook onze verantwoordelijkheid als stad om een oplossing te bieden”, zegt schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen).

De buurtcentra van de stad hebben hun dienstverlening ook herdacht om kwetsbare personen te kunnen blijven ondersteunen. De ontmoetingsruimtes zijn gesloten maar de buurtwerkers blijven aanwezig om mensen te woord te staan en te helpen. “De buurtwerkers kunnen bij dringende vragen ook langskomen aan huis, mits de nodige voorzorgsmaatregelen. Daarnaast blijven de buurtcentra maaltijden bedelen aan wie daar nood aan heeft en ondersteunen ze Poverello. De buurtwerkers houden in de buurten ook mee een oogje in het zeil als er samenscholingen ontstaan en pikken signalen op van waar er nood is aan extra hulp of steun.”

De nachtopvang wordt al zeker verlengd tot en met 5 april en allicht tot en met de Paasvakantie.

De stad Leuven neemt eveneens enkele andere concrete maatregelen. “De nachtopvang wordt al zeker verlengd tot en met 5 april en allicht tot en met de Paasvakantie. De dak- en thuisloze personen zullen voornamelijk door de straathoekwerkers geïnformeerd worden. Zorg Leuven levert tijdens de sluiting van de lokale dienstencentra dan weer maaltijden voor wie gebruik maakte van de middagrestaurants en aan personen die momenteel in quarantaine thuis moeten verblijven of thuis werken. Dak- of thuislozen kunnen ook nog steeds terecht bij de basisdiensten in inloopcentrum De Meander in de Redingenstraat. Het gaat dan over zaken zoals een douche, toilet, wasmachine en droogkast, koffie, soep en brood of gewoon een warme plek”, zegt schepen Bieke Verlinden (sp.a).

Mensen die zich zorgen maken of specifieke hulp zoeken voor iemand in een kwetsbare situatie kunnen telefonisch contact opnemen met OCMW Leuven. Het callcenter van de stad Leuven blijft ook bereikbaar voor vragen. Het callcenter is elke dag - ook in het weekend - bereikbaar van 8 tot 20 uur via 016/27.27.72 of corona@leuven.be en leuven.helpt@leuven.be.

Het Laatste Nieuws, 20 maart 2020

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page