top of page

Liefst negen nieuwe muur­schilderingen in één zomer

In de Paul Van Ostajienlaan in Heverlee heeft kunstenares Sarah De Vos de voorbije dagen een muurschildering aangebracht op een muur van het Paul van Ostajienpark. Het is al de zevende nieuwe muurschildering deze zomer.

 

Wie dezer dagen door Leuven fietst, ontdekt het ene nieuwe kunstwerk na het andere. In het verleden waren er al enkele muurschilderingen aangebracht, zoals bijvoorbeeld de zeer opvallende op de Geldenaaksebaan vorig jaar. Maar deze zomer lijken heel wat Leuvense buurten geïnspireerd te zijn om ook bij hen zo'n kunstwerk aan te brengen. Via Kom op voor je Wijk kunnen Leuvenaars subsidies aanvragen voor dergelijke buurtprojecten. “Dit jaar zijn het er meer dan ooit tevoren. Op maar liefst negen plaatsen zijn er deze zomer nieuwe muurschilderingen aangebracht”, aldus schepen Bieke Verlinden (SP.A).

Schommelend meisje

Een immens kind in de Pieter Nollekensstraat, een duif op school De Ring in de Justus Lipsiusstraat, een silhouet van een schaduw in de Paul van Ostajienlaan, vlinders in de Ernest Solvaystraat, vosjes in de Lindensestraat, een bostafereel op de brug naar het Heilig Hartinstituut in de Groenstraat en een abstracter werk op de brug in de Oudebaan zijn al klaar. In de Patroonschapsstraat en aan La Vignette zal in de komende twee weken nog een kunstwerk verschijnen.

“De kunstwerken worden gekozen door de buurt in samenspraak met de kunstenaar. Vaak bouwen ze ook verder op bestaande Kom op voor je Wijk-projecten. Zo werken ze in de Lindensestraat heel fel rond vergroening, dus de vosjes sluiten daar mooi bij aan. De brug in de Groenstraat was een grauwe, donkere bedoening, maar met het bos oogt dat al heel anders”, zegt Verlinden.

Opvallend: in het bos op de brug in de Groenstraat is ook een schommelend kind te zien. Het gaat om Mawda, het Koerdisch-Iraakse meisje van twee jaar dat werd doodgeschoten door politie. “Een keuze van de buurt en de schilder”, zegt Verlinden. “Een mooie manier om een boodschap van verbondenheid en solidariteit mee te geven.”

Steun van stad

Het aantal muurschilderingen zal ook nog toenemen. “Je merkt dat de Leuvenaars elkaar inspireren. De schilderingen brengen de buurt samen en lokken dan ook andere Leuvenaars naar die straat. En zo ontstaan weer nieuwe ideeën. Ik ben er zeker van dat het met de negen van deze zomer niet zal stoppen. En waar het mogelijk is en voor verfraaiing van het openbaar domein kan zorgen, gaan wij het als stad zeker steunen”, besluit Verlinden.

Het Nieuwsblad, 31 augustus 2019

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page