top of page

Love Leuven: een speciale band

100.000 inwoners en bijna 50.000 studenten die samenleven in één stad: dat schept een aparte band. Af en toe steekt frustratie de kop op, maar even vaak hoor je dat studenten voor leven in de brouwerij zorgen. Wie verder kijkt, zal merken dat er tussen studenten en Leuvenaars veel wederzijdse sympathie is.

 

De banden aanhalen

In 2014 vond ik dat het hoog tijd werd om die verstandhouding treffend in beeld te brengen. Daarom lanceerde ik samen met Stad Leuven, KU Leuven en UC Leuven-Limburg de campagne ‘Love Leuven’, die studenten en Leuvenaars dichter bij elkaar moet brengen.

Via grote spandoeken liet ik toenmalig rector Rik Torfs en burgemeester Louis Tobback in 2014 studenten en Leuvenaars oproepen om hun favoriete Leuvenaar of student te nomineren. Dat deden ze door hun favoriet te fotograferen en die foto met bijhorend verhaal te uploaden op een website. De genomineerde gezichten doken in de loop van november en december in heel de stad op. De student en de Leuvenaar met het strafste verhaal werden, samen met de persoon die zij nomineerden, een jaar lang ‘Very Important Leuvenaar’ en genoten in 2015 van allerlei voordelen in de Leuvense culinaire, culturele en amusementssector.

Sinds die eerste campagne wordt Love Leuven stilaan een vaste waarde in de stad.

De kleine ontmoeting

Love Leuven wil in de eerste plaats het aangenaam samenleven van Leuvenaars en studenten bevorderen. Daarom trekken we zo veel mogelijk de kaart van de kleine ontmoeting. Goed samenleven begint immers in de straat en de wijk. Daarom wil Love Leuven het dagelijkse contact tussen Leuvenaars en studenten aanwakkeren, en zo de kloof tussen beide leefwerelden stukje bij beetje overbruggen. In een handige brochure bundelden we verschillende tips waarmee Leuvenaars en studenten zelf, of met steun van Love Leuven, het beste uit de buurt kunnen halen. Van touwtrektoernooien tot ‘Soep op de Stoep’: we stimuleren zo goed mogelijk het respectvol en fijn samenleven in de straat. Meer bekendheid met elkaar leidt tot meer dialoog en consideratie, en meer besef dat men deel uitmaakt van een straat en een stad, met buren, studenten en bewoners.

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page