top of page

De Mozaïekroute:
steentjes van verbinding

Leuven is een stad in verandering, waar volop wordt ingezet op een nieuwe mobiliteit en leefbaarheid. Om de Leuvenaars fierheid en eigenaarschap te geven over het openbaar domein, lanceerde ik in 2016 het Leuvense Mozaïekproject.

 

Leuvenaars maken de stad
 

De oude brandweerkazerne werd tijdelijk omgetoverd tot een mozaïekatelier. Meer dan 300 Leuvenaars gingen er maandenlang creatief aan de slag met bergen kleurrijke steentjes en creëerden  mozaïeken, onder begeleiding van 6 kunstenaars. Samen maakten ze maar liefst 140 m² mozaïek! Die fleuren sinds juni 2017 de 35 boombakken in de stad op.

Maar het gaat ook om de verbinding tussen de mozaïekers onderling, waar een speciale onderlinge band is ontstaan. Het hele mozaïekproces creëerde spontaan heel wat awareness en betrokkenheid naar openbaar groen, ruimte voor ontmoeting en ontspanning.

 

Van rusthuis- tot woonwagenbewoners

Leuvenaars uit alle hoeken van onze stad staken mee de handen uit de mouwen: rusthuizen, scholen, welzijnsorganisaties, daklozen, de centrale gevangenis, co-housers, woonwagenbewoners, een bijenvereniging, bahai’ers en burencomités … Allemaal droegen ze hun letterlijke steentje en verhaal bij aan dit project via hun mozaïekontwerp – en zo ook aan onze stad en haar openbare ruimte.

 

Wandelroute

De boombakken vormen een kunstige wandelroute doorheen de stad. Iedere boombak heeft een eigen verhaal of een symboliek die de makers wensten uit te drukken naar de stad en haar bezoekers toe.

Download de folder voor mozaïekwandeling via https://www.leuven.be/mozaiekroute

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page