top of page

OCMW Leuven zet 1,2 miljoen euro in voor inwoners die financiële problemen ondervinden door coronacrisis

Artikel gepubliceerd op HLN.be

Het OCMW van Leuven heeft 1,2 miljoen euro ontvangen van de federale overheid om inwoners bij te staan die financiële impact ondervinden door de coronacrisis. Van onderwijskosten, tot medische kosten en achterstallen: Leuven zal dat budget op verschillende manieren inzetten om zoveel mogelijk getroffen Leuvenaars te ondersteunen.

“Het OCMW begeleidt Leuvenaars die het moeilijk hebben en het door de coronacrisis moeilijker kregen. Met deze middelen willen we hen extra ondersteunen. Daarnaast willen we inwoners die nog niet bij het OCMW kwamen aankloppen, maar wel hulp nodig hebben, ondersteunen”, vertelt Bieke Verlinden, voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst van OCMW Leuven. “OCMW Leuven voorziet allerlei coronasteun waarop Leuvenaars beroep kunnen doen. Bijvoorbeeld als je geen tot weinig spaargeld meer hebt, je inkomen gedaald is tijdens de coronacrisis of je al een laag inkomen had, maar extra kosten maakte tijdens de crisis.”

Achterstallen en medische ondersteuning

Een lockdown, en dus ‘in ons kot blijven’, zorgt voor verhoogde kosten. Zo gebruik je meer water, energie, verwarming, en liggen je voedingskosten doorgaans hoger. Daardoor kan ook wel eens de huur of hypotheek betalen in het gedrang komen. “Mensen die medische zorgen nodig hebben, ervaren bovendien hogere kosten omdat ze hygiëne- en beschermingsmateriaal moeten voorzien voor hun zorgverleners. Die extra kosten kunnen enorm wegen als je elke maand de eindjes aan elkaar moet knopen. Daarom komt OCMW Leuven ook hierin tussen als het nodig blijkt”, aldus Verlinden. Zo wordt er vermeden dat mensen in een situatie van overmatige schuldenlast terechtkomen.

Onderwijskosten en psychosociale hulp

Niet iedereen heeft toegang tot internet of een toestel om op internet te geraken. Het OCMW biedt hier de mogelijkheid om aan een goedkope prijs een tweedehands laptop aan te kopen. Tot slot kan het OCMW ook de kosten helpen dragen voor psychische hulp. De stad organiseert op 24 november een digitale netwerklunch om de coronasteun toe te lichten.

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page