top of page

Opvallend veel herfstbladeren op de Stadsbegraafplaats en dat heeft een goede reden…

Artikel gepubliceerd op HLN.be

Wie de komende dagen de Stadsbegraafplaats van Leuven bezoekt, zal zien dat er opvallend veel herfstbladeren liggen. De stad Leuven kiest er bewust voor om de bladeren niet te ruimen. “Leuven ‘laat ze liggen’ want begraafplaatsen gaan voor gezondere bomen met nieuw bladerplan”, zegt schepen Lalynn Wadera (sp.a).

De herfst is in het land en dan worden doorgaans de harken, de kruiwagens en de bladblazers bovengehaald om de vallende bladeren op te ruimen. Ook op de begraafplaatsen worden traditioneel de herfstbladeren geruimd maar de Leuvense Stadsbegraafplaats vormt dit jaar een uitzondering op die regel. Enkel op de paden en de graven worden bladeren verwijderd en daar heeft de stad Leuven een goede reden voor. “Bladeren zijn ontzettend nuttig voor de natuur en worden omgezet in humus. Die humus zit vol voedsel voor planten en houdt het water dat via regen in de bodem komt goed vast. Daarom komt de Leuvense Stadbegraafplaats dit jaar met een nieuw bladerplan. Wie met Allerheiligen de Stadsbegraafplaats bezoekt en zich afvraagt waarom de bladeren niet geruimd zijn, weet bij deze waarom dat zo is. We beschermen de toekomst van de prachtige bomen”, zegt schepen van Begraafplaatsen Bieke Verlinden (sp.a).

Het was landschapsarchitect Joeri Steeno die opmerkte dat de bodem van de Stadsbegraafplaats er niet goed aan toe is. “De voorbije decennia zijn heel wat van de prachtige bomen op de begraafplaats achteruit gegaan. De bodem is niet meer vitaal omdat er geen natuurlijke meststof meer was door het ruimen van de bladeren”, aldus Joeri Steeno. Roel Van Roosbroeck, beheerder van de Leuvense begraafplaatsen, voegt er nog aan toe dat ook hittegolven voor een deel hun rol hebben gespeeld. “De vaker voorkomende hittegolven en de daarbij horende periodes van droogte spelen mee maar er is meer aan de hand. Vroeger werden er veel pesticiden gebruikt en lange tijd eindigden vele kilo’s herfstbladeren in het containerpark.”

Meer en gezonde bomen

Door de nieuwe aanpak hoopt schepen van Openbaar Groen Lalynn Wadera (sp.a) de gezondheid van de bomen aanzienlijk te verbeteren op de Stadsbegraafplaats. “Het plan om de vallende bladeren zoveel mogelijk te laten liggen op de begraafplaats past helemaal in ons groter plan rond groenbeheer. Meer en gezonde bomen in onze stad, dat is waar we de komende jaren op inzetten. Met deze vernieuwende aanpak kunnen bomen makkelijker water vasthouden waardoor ze beter gedijen in de zomer, zelfs als het droog is.”

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page