top of page

Pleegouders ontvangen voortaan premie van 150 euro voor herbruikbare luiers of gratis huisvuilzakken

Artikel gepubliceerd op HLN.be

Pleegouders kunnen voortaan een beroep doen op een premie voor herbruikbare luiers of gratis huisvuilzakken. Stad Leuven geeft deze premie al enkele jaren bij de geboorte of adoptie van een kind, maar niet voor pleegouders. Daar komt nu dus verandering in met een premie ter waarde van 150 euro. “We vinden dit meer dan logisch, pleegouders hebben hier evenzeer recht op”, stelt schepen Thomas Van Oppens.

Als eerste pleegzorggemeente van Vlaams-Brabant wil stad Leuven op deze manier ook pleegouders extra ondersteunen. “In Leuven zijn er ondertussen al meer dan 100 pleegzorggezinnen. Pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig. Daarom willen we ook als stad doen wat we kunnen om drempels voor pleegouders weg te werken”, stelt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden aan.

 

Herbruikbare luiers

De stad kent een premie van 150 euro toe voor het gebruik van herbruikbare luiers of geeft gratis huisvuilzakken aan ouders bij de geboorte of adoptie van een kind. “We stelden echter vast dat pleegouders hiervoor niet in aanmerking kwamen”, zegt schepen Van Oppens. “Dat vonden we niet correct en daar brengen we nu dus verandering in. Pleegouders van kinderen jonger dan twee jaar kunnen nu ook de premie of gratis huisvuilzakken aanvragen. 

De stad moedigt kersverse ouders aan om te kiezen voor herbruikbare luiers. “Ze zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je de energie van het wassen en het eventueel drogen meetelt”, vertelt Van Oppens. Tijdens de hele luierperiode zorgen wegwerpluiers voor zo’n 1.000 kg afval per kind en het duurt 200 tot 500 jaar voor een wegwerpluier vergaat. Nochtans wordt hij maar enkele uren gedragen. Een herbruikbare luier kan echter tot tweehonderd keer worden gebruikt, kan daarna worden doorgegeven aan andere kinderen en doet er maar zes maanden over om afgebroken te worden. Dat is een opmerkelijk verschil. De productie, het gebruik en de afvalverwerking van herbruikbare luiers stoot ook minder CO2 uit dan bij wegwerpluiers het geval is. Herbruikbare luiers zijn bovendien goedkoper en beter voor de huid. Kinderen die herbruikbare luiers dragen, lijken ook sneller zindelijk te worden.

Premie

Om de premie aan te vragen, bezorgen pleegouders met kinderen jonger dan twee jaar hiervoor een bewijs van pleegzorg, samen met een aankoopbewijs voor herbruikbare luiers en accessoires voor minstens 200 euro, aan de dienst financiën en belastingen (Stadskantoor, Professor Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuven). Pleegouders die kiezen voor de gratis huisvuilzakken, kunnen hiervoor terecht in het stadskantoor. Op vertoon van het bewijs van pleegzorg kunnen ze eenmalig vier rollen grote zakken of acht rollen kleine huisvuilzakken afhalen.

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page