Op 13 mei zette de VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) schepen Bieke Verlinden uitgebreid in de bloemetjes voor het Leuvense kinderopvangbeleid. Van alle 85 inzendingen door lokale besturen over heel Vlaanderen, ging Leuven naar huis met de hoofdprijs in de categorie ‘beleid’.
”Deze prestigieuze prijs is een fijne erkenning voor het innovatieve kinderopvangbeleid dat we in Leuven op poten hebben gezet”, aldus schepen Bieke Verlinden.
Het Leuvens digitaal loket ging met alle aandacht lopen. Dat loket ondersteunt ouders in hun zoektocht naar kinderopvang. Het loket is uniek in Vlaanderen en werd onlangs gekopieerd door Brussel
Driemaal gewonnen!
De eigenheid van het systeem zit hem in de bundeling van alle aanbieders van kinderopvang op het Leuvense grondgebied. Zowel ouders, voorzieningen en het stadsbestuur winnen door het gezamenlijk gebruik van het loket. De zoektocht voor ouders is transparanter, voor de voorziening valt er heel wat administratie weg en voor de stad is het een bron van beleidsinformatie. Het geeft de stad de mogelijkheid om de signaal- en regiefunctie te volle te voeren. Met juiste en objectieve cijfers kan de nood aan kinderopvang gestaafd worden. Zo kan vraag en aanbod beter op mekaar afgestemd worden.
“Als schepen bevoegd voor kinderopvang wil ik vooral de trekkers, pioniers en het unieke samenwerkingsverband van de Leuvense kinderdagverblijven in Leuven (Centrum voor kinderopvang Leuven) bedanken. Het is dankzij hun inzet en aanvoelen van gemeenschappelijke noden en belangen dat het systeem op deze uitzonderlijke wijze is tot stand gekomen” aldus schepen Bieke Verlinden.
Sleutel tot succes
Het loket heeft oog voor ieders eigenheid en dat is en blijft de sleutel tot een sterk samenwerkingsverband. Bijkomend biedt de stad Leuven aan de voorzieningen een gratis plannings-en facturatiesysteem dat gekoppeld is aan het loket waardoor de kinderdagverblijven van heel wat administratie gespaard blijven.
De toekomst
Door het uitblijven van Vlaams initiatief blijft het Leuvense stadsbestuur pleiten voor meer samenwerking over de stadsgrenzen heen. Kinderopvangnoden stoppen niet aan de stadsgrenzen. We zetten de deuren open voor meer samenwerking. Binnenkort komen we met heel wat Vlaams Brabantse besturen samen om te kijken hoe we nauwer kunnen samenwerken en hoe we de regio kunnen verstreken met een digitaal kinderopvangloket. De wil om expertise en innovatie te delen is alvast vurig aanwezig.
Leuvense stadsbuggy wint ecodesign award
Sinds 2014 werken de stad Leuven en Buggybooker, het bedrijf achter de buggy’s, nauw samen om het concept van deelbuggy’s op punt te zetten. Met resultaat.
Leuven was de eerste stad om met Buggybooker in zee te gaan en een uitleendienst voor buggy’s te ontwikkelen. Dankzij de inspanningen van het stadsbestuur en de Leuvenaars, wordt de uitleenbuggy nu in verschillende steden gebruikt. “Het gebruiksvriendelijke en duurzame ontwerp van de buggy’s is er dankzij de tips van de talloze Leuvenaars”, zegt schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden. “Na een testfase werd het prototype namelijk aangepast, met een groter boodschappenvak, een betere wendbaarheid, een meer ergonomische handgreep en een verbeterde regenkap. We zijn uiteraard trots dat de buggy geloofd wordt voor het duurzame design.” De prijs is goed voor vierduizend euro.
Ook in de koudere wintermaanden kunnen de buggy’s uitgeleend worden. “In de nieuwe folder staat een bon die je kan inruilen voor een fleece dekentje, zodat je kind lekker warm in de buggy mee door de stad kan kuieren”, zegt Verlinden. De folder is te vinden in de Buggypunten of het Huis van het kind.
Op vijf plaatsen in Leuven kun je gratis een stadsbuggy uitlenen: bibliotheek Tweebronnen, de fietsenstalling Rector De Somer, Museum M, SPIT Diestsestraat en Abdij van Park.
De uitleenbuggy’s maken gezinnen het gemakkelijker om met de fiets of het openbaar vervoer naar de stad te komen. “Het is voor ouders vaak een rompslomp als ze met een buggy naar de stad komen. Dus nemen ze al snel de auto in plaats van de fiets of het openbaar vervoer. Met het buggypunt komen we ze tegemoet”, zegt Verlinden.
(Uit: madeinvlaamsbrabant.be)