top of page

Stad en KU Leuven lanceren kotlabel

Een duidelijk kwaliteitslabel voor de Leuvense studentenkoten, zodat de studenten goed weten waar ze terechtkomen. Dat is het Leuvense 'Kotlabel'. Gisteren werd het eerste uitgereikt. 108 panden mogen het gebruiken.

Van onze medewerkster Hannelore Smitz

LeuvenIn één oogopslag kunnen zien of een kot voldoet aan de normen voor woon- en contractkwaliteit, brandveiligheid en studentvriendelijkheid. Met die ambitie lanceren de Leuvense instellingen voor hoger onderwijs, stad Leuven en studentenkoepel Loko het Kotlabel. Op die manier moet de kamermarkt in Leuven gezonder en transparanter worden.

Aan de voorgevel van een kot dat voldoet aan de criteria van de stad en de universiteit zullen witte bordjes komen met de letter 'K'.

'We zullen werken met twee versies', zegt schepen Bieke Verlinden (SP.A). 'Een blauw label is er voor panden die gecontroleerd zijn door de huisvestingsdienst van de KU Leuven. Dat zijn alle panden die opgenomen zijn in de databank Kotwijs van de Huisvestingsdienst van de KU Leuven. Die zijn gecontroleerd op het vlak van woon- en contractkwaliteit, een basis aan brandveiligheid en studentvriendelijkheid.'

Groen label

De koten die ook goedgekeurd zijn door de dienst Woontoezicht van stad Leuven, krijgen een groen label. 'Die hebben een grondigere controle op brandveiligheid gehad en zijn in het bezit van alle vergunningen. Bij een gunstig advies krijgt de eigenaar een groen label.

Als er toch obstakels opduiken, dan beginnen we in overleg met de eigenaars een begeleidingstraject.'

De initiatiefnemers hopen dat de bordjes in het straatbeeld kotbazen van minder kwaliteitsvolle koten zal aanzetten tot actie. Studenten zullen minder geneigd zijn om dergelijke koten te huren.

'Daarvoor is er uiteraard nood aan een voldoende grote bekendheid. De blauwe kotlabels kunnen in principe nu al opgehangen worden voor alle koten van de database Kotwijs. Kotbazen kunnen die bij de huisvestingsdienst ophalen', zegt Verlinden.

Tegen de volgende grote piek van de zoektocht naar koten, zou ongeveer 70 procent van de meer dan 40.000 Leuvense koten al een blauw label kunnen hebben. Zoveel staan er immers op Kotwijs. De dienst Woontoezicht keurde het voorbije jaar al zo'n 600 koten in 108 panden goed. Die mogen een groen label aan hun muur hangen. Op het label staat behalve het logo ook een QR-code, gelinkt aan de website van Kotwijs, waar meer informatie over het kot te vinden is.

De voorzitter van studentenkoepel LOKO, Pieterjan Vaneerdewegh is verheugd. 'Het kotlabel is een belangrijke mijlpaal. De zoektocht naar een goed kot is niet altijd eenvoudig en bepaalde verhuurders bieden bedenkelijke kwaliteit aan. Dit Kotlabel helpt tegen zogenaamde studentenkroten.'

De Standaard, Hannelore Smitz ■

bottom of page