top of page

Hoe belangrijk zijn boeken in deze digitale tijden? Stad Leuven schenkt alvast Boekstart-pakketten weg

Met het project Boekstart zet stad Leuven al sinds september vorig jaar in op (voor)leesbevordering voor baby’s en peuters. Zo kregen alle baby’s en peuters al gratis een leuk en boeiend boekenpakket cadeau. Om nog meer kinderen warm te maken voor boeken schenkt de stad nu ook Boekstart-pakketten aan alle Leuvense kinderopvanginitiatieven en gezinswerkingen.

 

Leuven is al sinds september 2018 Boekstart-gemeente en engageert zich om kinderen van jongs af aan warm te maken voor mooie boeken en (groot)ouders te stimuleren om voor te lezen. Sinds de start van het project ontvingen al meer dan 1.080 Leuvense baby’s en peuters een gratis boekenpakket met leuke boekjes. In mei van dit jaar vond ook een succesvolle eerste Boekstart-dag plaats in de Bib Leuven waar het allereerste Leuvense stadskinderboek ‘Knuffel gezocht – Een speurtocht door Leuven’ werd gelanceerd. Aan al die boekenvreugde wordt nu een vervolg gegeven met het initiatief van het de stad Leuven om meer dan 100 boekenpakketten te schenken aan de Leuvense kinderopvanginitiatieven en gezinswerkingen. Daarbij staan voorleesmomenten met de kinderbegeleiders centraal.

"Kinderen die al vroeg in contact komen met boeken blijken op latere leeftijd taalvaardiger te zijn en beter te kunnen rekenen." zegt schepen van Zorg en Welzijn Bieke Verlinden (sp.a).

 

“De stad wil op die manier ook een inspiratiebron zijn voor gezinnen waar door tal van factoren nog niet aan baby’s en peuters wordt voorgelezen. We willen kleine kinderen op zoveel mogelijk manieren laten genieten van mooie boeken”, zegt schepen van Cultuur Denise Vandevoort (sp.a). Schepen van Zorg en Welzijn Bieke Verlinden is ervan overtuigd dat vroeg in contact komen met boeken belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen, zeker in deze digitale tijden. “Kinderen die al vroeg in contact komen met boeken blijken op latere leeftijd taalvaardiger te zijn en beter te kunnen rekenen”, klinkt het. “Maar ook - en misschien vooral - is samen in boekjes kijken goed voor levenslange herinneringen aan warme momenten en geborgenheid. De fantasie van kinderen wordt geprikkeld en hun ontwikkeling wordt.”

Het Laatste Nieuws, 29 juli 2019

bottom of page