top of page

Stad ontlast basisscholen: buitenschoolse opvang tegen 2022 volledig van de stad

KinderKuren, de buitenschoolse opvang die de stad Leuven organiseert en waar kinderen kunnen proeven van allerlei activiteiten, breidt de komende jaren uit van vier naar alle basisscholen. Het is een van de grootste investeringen van dit stadsbestuur.

 

“De buitenschoolse opvang is vandaag zeker niet slecht, maar we merken wel dat het een enorme opgave is voor de scholen om dat te organiseren”, zeggen schepenen Bieke Verlinden en Mohamed Ridouani (SP.A). “Die opvang hoort eigenlijk helemaal niet bij hun kerntaak, en toch nemen ze het erbij. Vaak doen ze dat met vrijwilligers, grootouders of leerkrachten die nablijven om de kinderen te begeleiden bij huiswerk. Wij willen de scholen daarin ontlasten, en tegelijk de kwaliteit verbeteren.”

De stad startte daarom enkele jaren geleden met Kinderkuren in vier Leuvense scholen. Ze namen de administratie over zoals de facturatie, en even later ook het personeel. Daarnaast worden er ook workshops aangeboden waaruit elke school kan kiezen, zodat de kinderen ook een leuke actieve avond hebben. Door geldgebrek liet de uitbreiding even op zich wachten, maar deze maand zullen opnieuw vier Leuvense basisscholen in het systeem stappen. Vanaf nu zullen er steeds meer scholen instappen, zodat tegen 2022 alle 27 basisscholen in dit systeem zitten. Het project is goed voor een investering van zo'n 2,8 miljoen euro per jaar en tegen 2022 ook zo'n 120 jobs.

“Voor ons is het een verademing”, zeggen de directeurs van Sancta Maria, HDC en Paridaens, die deze maand instappen. “Het is een hele verbetering, zowel voor ons als voor de kinderen. Kwaliteitsvolle opvang is belangrijk,

want het mag geen straf zijn om in de opvang te moeten blijven.” (hsb)

hsb ■

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page