top of page

Strijd tegen studentenkrotten opgedreven met de lancering van een officieel Kotlabel

Een duidelijk kwaliteitslabel voor de Leuvense studentenkoten, zodat de studenten goed weten waar ze terechtkomen. Dat is het Leuvense 'kotlabel'. Donderdag werd het eerste uitgereikt en 107 andere panden zijn ook al volledig in orde.

In één oogopslag kunnen zien of een kot voldoet aan de normen voor woon- en contractkwaliteit, brandveiligheid en studentvriendelijkheid. Met die ambitie lanceren de Leuvense instellingen voor hoger onderwijs, Stad Leuven en studentenkoepel LOKO het Kotlabel. Zo moet de kamermarkt in Leuven gezonder en transparanter worden. De komende maanden zul je in het Leuvense straatbeeld aan meer en meer voorgevels witte bordjes zien, met de letter 'K'. Dat betekent dat het studentengebouw voldoet aan de criteria van de stad en universiteit.

Groen en blauw

“We werken met twee versies”, zegt schepen Bieke Verlinden (SP.A). “Een blauw label voor panden die gecontroleerd zijn door de huisvestingsdienst van de KU Leuven. Dat zijn alle panden die opgenomen zijn in Kotwijs van de huisvestingsdienst van de KU Leuven. Die zijn gecontroleerd op het vlak van woon- en contractkwaliteit, de basisbrandveiligheid en studentvriendelijkheid. Maar de koten waarbij een student echt op zijn twee oren kan slapen, krijgen het groene label. Die panden zijn ook goedgekeurd door de dienst Woontoezicht van Stad Leuven. Die hebben een nog grondigere controle voor brandveiligheid doorstaan en zijn in orde met alle vergunningen. Is een pand niet helemaal in orde, starten we met de eigenaar van het kot een traject op.”

De initiatiefnemers hopen dat het de bordjes in het straatbeeld kotbazen van minder kwaliteitsvolle koten zullen aanzetten tot actie. Studenten gaan immers minder geneigd zijn om hun mindere koten te huren. “Daarvoor is er uiteraard nood aan een voldoende grote bekendheid. De blauwe kotlabels kunnen in principe nu al opgehangen worden aan alle koten van de database Kotwijs. Kotbazen kunnen die bij de huisvestingsdienst afhalen”, zegt Verlinden.

Tegen de volgende grote piek in het zoeken naar koten, zou in principe circa 70 procent van de meer dan 40.000 Leuvense koten al een blauw label kunnen hebben, want dat is hoeveel koten er op Kotwijs staan. De dienst Woontoezicht keurde het voorbije jaar ook al ongeveer 600 koten, of exact 108 panden goed. Die krijgen vanaf nu een groen label aan hun voorgevel. Op het label staat naast het logo overigens ook een QR-code die gelinkt is aan de website van Kotwijs, waar meer informatie over het desbetreffende kot te vinden is.

Makkelijkere jacht

Voorzitter van studentenkoepel LOKO, Pieterjan Vaneerdewegh is alvast verheugd. “Het kotlabel is een belangrijke mijlpaal wat ons betreft. De zoektocht naar een goed kot is niet altijd eenvoudig en bepaalde verhuurders bieden een bedenkelijke kwaliteit aan. Dit kotlabel helpt ons tegen zogenaamde 'studentenkrotten'. Kwaliteitsvolle huisvesting wordt beloond met een label dat zichtbaar op de gevel wordt aangebracht. Zo wordt de jacht op een geschikt kot een stuk makkelijker

en we kunnen studenten een goede woonkwaliteit garanderen. "

Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland, Hannelore Smitz ■

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page