Taalvloeren: via taal en werk naar goed samenleven

Eén van de grote uitdagingen voor nieuwkomers is het leren van onze Nederlandse taal. Nieuwkomers die klant worden bij OCMW Leuven gaan sowieso lessen Nederlands volgen in het volwassenonderwijs als ze de taal nog niet machtig zijn. Maar een taal leer je niet alleen op de schoolbanken. Om hun Nederlands extra te oefenen in de praktijk startte ik met OCMW Leuven en met de financiële steun van de stad een nieuw project op: 'Taalvloeren'.

 

Dankzij Taalvloeren kunnen nieuwkomers onder begeleiding al doende hun taal oefenen op een werkvloer en leggen ze sneller meer sociale contacten. We schakelen hen (als vrijwilliger) in bij een organisatie of vereniging, zodat ze ‘echte’ Nederlandstalige gesprekken kunnen hebben en tegelijkertijd kennismaken met een Belgische (werk)omgeving. Zo groeit hun zelfvertrouwen in het Nederlands en wordt hun nieuwe leven hier weer wat eenvoudiger.

De reacties tot nu toe zijn heel positief. De nieuwkomers die een Taalvloer volgen leren onze taal duidelijk sneller in de praktijk en ze voelen zich ook veel zelfverzekerder om Nederlands te praten. Werken en werkervaring opdoen is van groot belang - maar misschien nóg bepalender is het sociale contact en het sociale netwerk dat mensen kunnen opbouwen op en rond de werkplek. Samen babbelen, ontmoeting vergemakkelijken, nieuwe dingen leren in gesprek met elkaar, ... Het helpt allemaal om de taal te oefenen en nieuwkomers te sterken om deel te nemen aan onze samenleving.

Voor de taalbegeleiding wordt er samengewerkt met VDAB en Open School. Zij ondersteunen de medewerkers van de organisaties of verenigingen bij het communiceren met de anderstalige vrijwilligers via taalcoaching. Stad Leuven investeerde in 2017 niet minder dan 105.000 euro in het project, omdat we het belangrijk vinden dat nieuwkomers zo snel mogelijk onze taal leren, werkervaring opdoen en een sociaal netwerk uitbouwen in onze stad.