top of page

Taalvloeren: Nederlands leren op het werk

Het is niet makkelijk om in een nieuw land je plek te vinden. Een grote uitdaging daarbij is het leren van de Nederlandse taal. Nieuwkomers die cliënt zijn bij OCMW Leuven volgen sowieso lessen Nederlands in het volwassenenonderwijs als ze de taal nog niet spreken. Maar een taal leer je niet alleen op de schoolbanken. Om hun Nederlands extra te oefenen in de praktijk startte ik met OCMW Leuven en met de financiële steun van de stad een nieuw project op: 'Taalvloeren'.

Dankzij Taalvloeren kunnen nieuwkomers onder begeleiding hun taal oefenen op een werkvloer en leggen ze snel sociale contacten. Ze gaan als vrijwilliger aan de slag bij een organisatie of vereniging. Zo kunnen ze Nederlandstalige gesprekken voeren om te oefenen, leren ze een nieuwe werkomgeving kennen én ontdekken wat hun talenten en interesses zijn. Zo groeit hun zelfvertrouwen in het Nederlands en dat helpt hen om hun leven hier uit te bouwen.

De nieuwkomers die een Taalvloer volgen, leren de taal duidelijk sneller en ze voelen zich ook veel zekerder om Nederlands te praten. Werken en ervaring opdoen is zo belangrijk, maar nóg belangrijker is het sociale contact en het sociale netwerk dat mensen in een Taalvloer opbouwen. Samen babbelen, nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe dingen leren in gesprek met elkaar ... Het helpt allemaal om nieuwkomers hier een sterke start te geven.

Voor de taalbegeleiding werken we samen met VDAB en Ligo. Zij ondersteunen de medewerkers van de organisaties bij het communiceren met de anderstalige vrijwilligers via taalcoaching. De Taalvloeren hebben ondertussen heel wat succesverhalen! Lees er hier eentje.

bottom of page