top of page

Theaterstuk op kerkhof maakt verlies bespreekbaar

In opdracht van Leuven heeft het theatergezelschap Max Last een kindervoorstelling gemaakt over rouw die ze op de stadsbegraafplaats ten tonele brengt. Het is het eerste theaterstuk in Vlaanderen dat op een kerkhof wordt opgevoerd.​

 

“Voor zover we weten toch”, zegt schepen van Sociale Zaken BiekeVerlinden (SP.A), die het gezelschap de opdracht gaf. “In Oostende is er wel een dansvoorstelling geweest op een begraafplaats, maar dit is het eerste theaterstuk.”

Het stuk kreeg de naam 'Spinnenmetenknippen', een knipoog naar de schikgodinnen uit de Griekse mythologie die over leven en dood beslissen.

Het theaterstuk, gericht op kinderen vanaf acht jaar, kwam tot stand doordat de stad regelmatig de vraag kreeg van organisaties om verlies bespreekbaar te maken. Daarom - en ook omdat Leuven de stadsbegraafplaats wilde ontsluiten - klopte ze aan bij het theatergezelschap Max Last. “We hebben een voorliefde voor bijzondere locaties”, zegt Koen Monserez, die het stuk regisseerde. “Aan bijzondere locaties zijn vaak grote verhalen gekoppeld.”

Ook dat het stuk taboedoorbrekend moest zijn, vond de regisseur prima. “Het is jammer dat de dood taboe is en dat dit wordt doorgegeven aan kinderen. Vooral omdat je veel sterker in je schoenen staat als je goed kan omgaan met de dood. De liefde voor de dood is eigenlijk de liefde voor het leven.”

Het stuk ging op zondag in première en is ondertussen al drie keer opgevoerd. Op 16 en 23 april, en op 7 mei volgen nog schoolvoorstellingen. 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Brussel-Noordrand, jph ■

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page