top of page

Leuven trooststad:
Troostfestival 'Leuven vergeet je niet'  

2021, afscheid nemen was het in dat coronajaar nog moeilijker dan het normaal al is. De verplichte afstand en het uitgestelde afscheid hebben bij veel mensen wonden nagelaten. We konden er niet zijn voor elkaar zoals we dat normaal zouden doen: door elkaar nabij te zijn. We zijn tijd die we samen hadden kunnen doorbrengen verloren, kleine momenten, dagelijkse gelukjes die we niet konden delen.

Wetenschap bewijst dat erkenning zeer belangrijk is in een rouwproces. Met een Troostfestival bood de stad een collectieve uiting aan al het onverwerkte gemis van 2021. 

Leuven vergeet je niet 

De stad werkte hiervoor samen met Reveil, een organisatie die jaarlijks op meer dan 100 begraafplaatsen ingetogen herdenkingsmomenten met muziek, poëzie, beeld, dans en levensverhalen organiseert. Ieder jaar is één stad trekker, in 2021 was dat Leuven met het Troostfestival 'Leuven vergeet je niet'. 

Breed programma 

Het Troostfestival ging vanaf 15 oktober van start en liep door tot aan het prachtige slotmoment op 1 november op de Stadsbegraafplaats. 

Zo was er de Verhalenbank, waarbij de begraafplaatsen warme verzamelplekken werden waar je de verhalen kan ontdekken die de wortels van de stad vormen. Muzikanten, schrijvers en dichters trokken naar de Leuvense woonzorgcentra, psychiatrische ziekenhuizen en palliatieve tehuizen om Leuvenaars een hart onder de riem te steken.

 

Je kon ook een Boodschap naar de Overkant sturen waarbij je je laatste berichtje naar een overleden dierbare kon sturen. Deze werden dan geprojecteerd op het politiehuis op de Grote Markt. Er was ook een kinderfilm die gedraaid werd in open lucht over afscheid nemen, een Soul Repair Café waarbij je herinneringen omgetoverd werden in prachtige illustraties of waarbij je een sessie kon boeken bij een soul repair singer-songwriter of gewoon in gesprek kon gaan met een rouwbegeleider. Daarnaast waren er op meerdere begraafplaatsen serene concerten en odes aan wie we moeten missen. 

Slotmoment

Op 1 november werd de Stadsbegraafplaats omgetoverd tot een prachtige serene concertzone. Bekende artiesten uit de buurt kwamen tijdens het slotmoment in de avond optreden, er werden getuigenissen gedeeld, gesprekken en filmpjes gedeeld en dat onder de presentatie van Lieve Blancquart. Het was een prachtige avond die je kan herbeleven via onderstaand filmpje.

                                                    

          

 

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page