top of page
Trooststoelen Bieke Verlinden-13.jpg

De Leuvense Trooststoelen

Op alle stedelijke begraafplaatsen van Leuven vind je ‘trooststoelen’. Dat zijn stoelen die je kan verplaatsen naar het graf of de plek waar je even de tijd wil nemen. Het idee haalde ik bij de parken in Parijs.

 

Op de Leuvense begraafplaatsen zagen we dat er regelmatig zware banken verschoven werden van de ene naar de andere kant van de begraafplaats. Dat deed me vermoeden dat mensen nood hebben aan een zitplaats bij het graf dat ze bezoeken. Daarom kwam ik met het idee om makkelijk verplaatsbare stoelen te plaatsen, die je op een plekje naar keuze kan zetten om te rouwen, te herdenken of even rust te vinden.

In 2021 plaatsten we een eerste reeks trooststoelen op de Stadsbegraafplaats om het idee te testen. De stoelen bleken een grote steun voor de bezoekers en werden veel gebruikt. Daarom lieten we een nieuw model ontwerpen met veel aandacht voor comfort, veiligheid en esthetiek. De stoelen zijn gemaakt van duurzame materialen en hebben extra buizen tussen de poten voor stabiliteit op elke ondergrond.

 

In elke rugleuning staat het label 'trooststoel' gelaserd. We kozen voor kleurrijke stoelen zodat ze warmte uitstralen, zelfs op koude dagen, en makkelijk te vinden zijn voor wie er eentje wil gebruiken.

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page