top of page

Zorg Leuven gaat samenwerken met CAW Oost-Brabant voor psychosociale ondersteuning van rusthuisbewoners

Artikel gepubliceerd op HLN.be

Afstand houden, geen bezoek ontvangen, om de haverklap afscheid nemen van andere bewoners: de coronacrisis is mentaal erg zwaar voor heel wat rusthuisbewoners. Zo ondervond onze reporter tijdens een reportage op de Covid-19-afdeling van woonzorgcentrum Damiaan in Tremelo. Daarom gaat Zorg Leuven nu samenwerken met CAW Oost-Brabant om nog meer in te zetten op de psychosociale ondersteuning van rusthuisbewoners.

De Vlaamse overheid voorzag een subsidie voor de CAW’s om psychosociale zorg en ondersteuning te bieden aan bewoners en bezoekers van de woonzorgcentra die getroffen zijn door de coronacrisis. Ook mantelzorgers, familie en nabestaanden van een overleden bewoner kunnen een beroep doen op deze ondersteuning. 

“We vinden het belangrijk dat we samen met onze bewoners kunnen stilstaan bij wat deze coronacrisis voor hen betekent, en hoe zij door ervaringen uit te wisselen mentaal de kracht kunnen vinden om ermee om te gaan”, zegt Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven. De organisatie gaat nu samenwerken met CAW Oost-Brabant om psychosociale zorg nog meer uit te breiden naar de Leuvense woonzorgcentra. “Dit aanbod is een mooie aanvulling op onze eigen psychologische ondersteuning die we sinds het begin van de eerste uitbraak aanbieden. We hebben dan ook meteen ingetekend op het aanbod van CAW Oost-Brabant om ons met psychosociale ondersteuning te begeleiden in woonzorgcentrum Edouard Remy.” 

Gesprekken

Eind deze maand start de samenwerking tussen Zorg Leuven en CAW Oost-Brabant. Er zullen groepsgesprekken worden gehouden met bewoners van WZC Edouard Remy om hun veerkracht te versterken. Daarbij gaan ze dieper in op hoe ze deze periode beleven en wat ze kunnen doen om deze periode door te geraken. De gesprekken gebeuren in veilige omstandigheden onder begeleiding van een psycholoog van CAW Oost-Brabant en in samenwerking met de psycholoog ouderenzorg van Zorg Leuven. 

“De emotionele weerslag van deze coronacrisis mogen we niet onderschatten”, zegt ook Pamela De Dobbeleer, inhoudelijk directeur van CAW Oost-Brabant. “Ouderen die verblijven in woonzorgcentra voelen zich soms eenzamer en psychisch kwetsbaarder dan voor de coronamaatregelen. Tegelijk bouwen ze op hun levenservaring om deze moeilijke periode door te komen. Familieleden ervaren dan weer machteloosheid tegenover de maatregelen. Ze voelen zich schuldig, zijn bang of verdrietig. Psychosociale ondersteuning kan de bewoners van woonzorgcentra en hun familie helpen om door deze moeilijke tijd te komen en hoop te bieden voor de toekomst.”

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page