top of page

Zorg Leuven pleit voor verhoogde testcapaciteit in woonzorgcentra

Zorg Leuven trekt aan de alarmbel nu er steeds nieuwe besmettingen vastgesteld worden in de woonzorgcentra. "Het gebrek aan testen voor het virus maakt dat onze cijfers amper bevestigde besmettingen betreffen. Wij pleiten voor meer testcapaciteit voor alle woonzorgcentra om zo sneller een zicht te krijgen op hoe we onze afdelingen moeten organiseren", zegt Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven.

Iedere dag registreert elk woonzorgcentrum van Zorg Leuven bij het agentschap Zorg en Gezondheid het aantal bewoners dat (mogelijk) besmet is met het coronavirus en eventuele bewoners die overleden zijn aan COVID-19. Zorg Leuven vraagt niet alleen dat alle bewoners van haar woonzorgcentra getest kunnen worden, maar roept ook op om alle medewerkers van diezelfde WZC's te laten testen. Die verhoogde testcapaciteit zou woonzorgcentra toelaten om bewoners die besmet zijn met het coronavirus af te zonderen van niet-besmette bewoners.

Cohorte-afdeling

Momenteel werkt Zorg Leuven met cohorte-afdelingen binnen haar woonzorgcentra met besmette bewoners. Zodra de eerste bewoner bevestigd besmet was met COVID-19, werden alle bewoners van dezelfde afdeling die symptomen vertonen als mogelijk besmet beschouwd. Nu ook in het grotere woonzorgcentrum Edouard Remy twee besmettingen bevestigd zijn, start het WZC met een afzonderlijke cohorte-afdeling, waar alle bevestigde besmette bewoners afgezonderd worden.

"Het Agentschap Zorg en Gezondheid vraagt om de potentieel besmette bewoners als één groep te

beschouwen en apart te verzorgen . Via een cohorte-afdeling gaat dat", zegt Sophie Maes, een van de twee interne Coördinerend en Raadgevend Artsen (CRA's) van WZC Edouard Remy. "Ook voor ons is dit een nieuwe manier van werken waarbij we zowel chronische zorg als curatieve zorg bieden om zoveel mogelijk bewoners te genezen. Indien nodig, kijken we - in overleg met familie van de bewoner, de huisarts en in overeenstemming met de wensen van de bewoner - ook of een ziekenhuisopname mogelijk is als de symptomen erger worden. Omdat er weinig lege bedden in het woonzorgcentrum zijn, bouwen we een van onze grotere ruimtes om tot een cohort-afdeling" gaat Bieke Verlinden verder.

Tekort

De woonzorgcentra doen dus erg hun best, maar net als bij de ziekenhuizen is er ook bij hen een tekort aan beschermend materiaal, zuurstofconcentrators en thermometers. "Vorige week kregen we een nieuwe lading chirurgische mondmaskers om onze medewerkers te beschermen als zij besmette bewoners verzorgen", aldus Bieke Verlinden. "We springen heel zuinig om met deze materialen, maar het was al snel duidelijk dat deze lading niet zal volstaan." "Daarnaast is er een tekort aan schorten en FFP2- en FFP3-mondmaskers om al ons zorgpersoneel te beschermen", vult Sophie Maes aan. "Ook materiaal om de bewoners te ondersteunen zoals zuurstofconcentrators moeten makkelijker beschikbaar zijn."

Zorg Leuven doet daarom alsnog een warme oproep aan iedereen die mondmaskers, beschermschorten of thermometers heeft om die afleveren aan het onthaal van WZC Edouard Remy, A. Vesaliusstraat 10 bus 4, 3000 Leuven. "Bel even aan, want je mag het woonzorgcentrum niet betreden. Dan kan je je pakje aan de voordeur neerzetten. Het onthaal haalt het vervolgens op."

Ten slotte benadrukt Zorg Leuven dat de woonzorgcentra zoveel mogelijk contact proberen te houden met de familie van de bewoners. "We maken er een punt van dat we om de twee dagen telefonisch contact hebben met iemand van hun familie om hen zo goed mogelijk te informeren. Ik kan als voorzitter alleen maar trots zijn op onze medewerkers die in deze uitzonderlijke omstandigheden zo betrokken zijn bij de verzorging van onze bewoners", besluit Bieke Verlinden. 

Het Laatste Nieuws, 2 april 2020

bottom of page