Zorg Leuven vaccineert medewerkers en vrijwilligers tegen seizoensgriep: “Aantal inschrijvingen steeg van 503 naar 728”
Artikel gepubliceerd op HLN.be
De voorbije maanden werd Zorg Leuven op de proef gesteld in de strijd tegen het coronavirus. Zowel in de woonzorgcentra als in de assistentiewoningen, de thuiszorg en de kinderopvang zet Zorg Leuven nu alles op alles om het coronavirus buiten te houden maar ook tegen de griep wordt gestreden. “Met het griepseizoen voor de deur bieden we alle medewerkers en vrijwilligers een gratis griepvaccin aan”, zegt Bieke Verlinden (sp.a).
“Het aantal inschrijvingen voor de vaccinatie tegen de seizoensgriep steeg van 503 naar 728 medewerkers en vrijwilligers. Dat is goed want we werken dagelijks voor en met mensen die tot een risicogroep behoren”, zegt Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven. “Ik ben erg blij dat zoveel medewerkers de verantwoorde beslissing nemen om niet alleen zichzelf te beschermen maar ook de gezondheid van onze bewoners, cliënten, opvangkinderen, collega’s en hun naaste omgeving. De bewoners van onze woonzorgcentra krijgen ook een vaccin aangeboden via de Vlaamse overheid.”
Quarantaine
Het ziektebeeld van de seizoensgriep en dat van een coronabesmetting lijken erg op elkaar. “Uit voorzorg zouden personeelsleden besmet met de griep tijdelijk in quarantaine moeten gaan”, legt Bieke Verlinden (sp.a) uit. “We willen absoluut vermijden dat onze medewerkers door een periode van onzekerheid moeten gaan door hen net zoals andere jaren een vaccin aan te bieden. Zo doen we alvast alles wat mogelijk is om onze zorgverlening te garanderen.”
De vaccinaties zijn ook deel van het grotere verhaal want elk jaar belanden er ook mensen met griep in het ziekenhuis. Gezien de hoge druk op het gezondheidssysteem moet dat zoveel mogelijk worden vermeden. “Door opnieuw een griepvaccin aan te bieden hopen we een overbelasting van het hele gezondheidssysteem te voorkomen. Daarnaast is de combinatie van het griepvirus en COVID-19 binnen de muren van een woonzorgcentrum of thuis bij een cliënt van onze thuiszorg erg gevaarlijk”, besluit Bieke Verlinden.