top of page

Baanbrekend Leuven: mijn prioriteiten


Maandag 2 december 2019 stelden we met het stadsbestuur ons plan voor de komende zes jaar voor. We gaan investeren, niet besparen, om van Leuven een van de meest zorgzame, groene en bruisende steden te maken.

Mijn prioriteiten voor de volgende 6 jaar:

  • 150 miljoen euro voor betaalbare en toegankelijke publieke zorg voor kinderen, ouderen en thuiszorg via Zorg Leuven. Zo openen we al in 2020 het nieuwe kinderdagverblijf Remy (+50 plaatsen) en het Booghuys (een voor Vlaanderen ongeziene woonzorgformule voor mensen met dementie).

 

  • 150 miljoen voor structurele armoedebestrijding via 8 hefbomen: inkomen, opvang en onderwijs, huisvesting, buurtwerk, werk, cultuur/sport/vrije tijd en gelijke kansen voor alle Leuvenaars. Op alle levensdomeinen en stadsdiensten zorgen we dat iedereen mee aan boord blijft in Leuven.

 

  • 26 miljoen voor betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg, zoals geestelijke gezondheid en de samenwerkingen met partners als het CAW. We voorzien bovendien een 4de wijkgezondheidscentrum!

 

  • We ondersteunen Leuvense gezinnen en begeleiden gezinnen die het minder breed hebben met Huis van het Kind, gezinscoaches, projecten als de materialenbank Kirikou, de uitleenfietsjes van Velokadee, een gratis boekenpakket voor elk Leuvens kind, sterke samenwerkingen met het middenveld ...

 

  • 300.000 euro per jaar zullen de Leuvenaars zelf kunnen beheren en besteden via Kom op voor je wijk, om hun straat of buurt te verfraaien, heraanleggen of buurtinitatieven te organiseren.

 

  • Tegen 2025 investeren we €2,6 miljoen per jaar (!) in KinderKuren: onze unieke buitenschoolse opvang waar kinderen kunnen proeven van allerlei uitdagende activiteiten en nieuwe hobby’s.

Het volledige meerjarenplan kan je hier doornemen. 

Vooruit_combi_Mild-Red.png
bottom of page